Nederland - 25 mei 2022 - Aandelen

3 REITs met goede passieve inkomsten

door SVEN VAN GASSE

Real estate investment trusts of REITs zijn vergelijkbaar met bij ons bekende vastgoedfondsen als Aedefica of WDP. Op deze manier kunnen beleggers met een kleiner inkomen toch beleggen in vastgoed, terwijl ze liquide zijn. In dit artikel bespreken we 3 REITs die mooie passieve inkomsten bieden voor beleggers.

Interessant om te weten is dat Amerikaanse REITs 90% van hun winst moeten uitkeren aan hun aandeelhouders, om geen vennootschapsbelasting te betalen. Door deze reden zijn ze zeer geliefd bij beleggers die een regelmatig passief inkomen willen vergaren.

Realty Income

Realty Income is opgericht in 1969 en noteert sinds 1994 op de New York Stock Exchange. Het bedrijf koopt commercieel vastgoed, zoals winkels en magazijnen. Dit vastgoed wordt verhuurd aan klanten op basis van langlopende huurovereenkomsten die doorgaan 10 tot 20 jaar duren. De voorspelbare maandelijkse betalingen worden gebruikt om de maandelijkse dividenduitkeringen aan de aandeelhouders te betalen.

Realty Income bezit meer dan 11 000 gebouwen, die verhuurd worden aan meer dan 1 000 klanten. De klanten zijn werkzaam in 70 sectoren en liggen verspreid over de 50 staten van de Verenigde Staten, Puerto Rico, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

De meeste klanten van Realty Income zijn detailhandelaren die niet-discretionaire goederen en diensten tegen lage prijzen aanbieden. Denk hierbij aan buurtwinkel en dollar stores. Het bedrijf verhuurt echter ook aan grote retailers als Walmart en Home Depot.

Realty Income biedt op dit moment een dividendrendement van 4,36%. De dividendpolitiek is zeer robuust met 622 opeenvolgende maanden waarin een dividend uitbetaald is. Sinds haar listing in 1994 groeide het dividend jaarlijks met zo’n 4,4%. Tot slot verhoogde Realty Income haar dividend in 98 opeenvolgende kwartalen.

Als we de koersgrafiek van Realty Income erbij nemen, zien we dat het bedrijf een forse koersdaling van bijna 50% doormaakte toen de Covid-pandemie door het Westen raasde. Het aandeel tuimelde van bijna $80 naar iets meer dan $40. Deze daling is niet volledig goedgemaakt, want het bedrijf noteert nu aan $68. Dit vertegenwoordigt een marktwaarde van zo’n $40 miljard. In 2022 presteert het aandeel beter dan de bredere markt. Realty Income noteert voor dit jaar aan een verlies van een kleine 5%.

Op de langere termijn zien we een mooie, (relatief) stabiele stijging. Sinds haar IPO in 1994 steeg het aandeel met een 700%. Met de dividenden erbij geteld, bood Realty Income een samengesteld gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 15%.

EPR Properties

EPR Properties is een REIT die zich specialiseert in ervaringsgericht en duurzaam vastgoed. Het bedrijf richt zich op het creëren van een gevarieerde vastgoedportefeuille die het potentieel biedt voor stabiele en aantrekkelijke rendementen. De vastgoedlocaties creëren waarden door vrijetijdsbesteding, recreatie en sociale ervaringen buitenshuis mogelijk te maken.

Hun vastgoedportefeuille bestaat bijvoorbeeld uit bioscopen, musea en (water)pretparken. EPR Properties bezit 355 panden in 44 Amerikaanse staten en Canada. De totale waarde van de portefeuille bedraagt meer dan $6,4 miljard.

EPR Properties biedt een dividendrendement van 6,78%. De dividendpolitiek van EPR Properties is minder consistent dan bij Realty Income. Het uitbetaalde dividend verschilt sterk van jaar tot jaar. In 2020 verlaagde EPR Properties het dividend fors door de Covid-pandemie.

Op de koersgrafiek van 5 jaar zien we dat EPR Properties enorm hard getroffen werd door de crash die de Covid-pandemie veroorzaakte. EPR Properties bezit panden in de amusementssector. Dit was de eerste sector die op slot ging tijdens de lockdowns en ook één van de laatsten die weer op volle capaciteit opengingen. Tijdens de crash verloor het aandeel meer dan 75% van haar waarde.

In 2022 houdt het aandeel goed stand. Sinds het begin van dit jaar noteert het aandeel aan ongeveer een status quo. Op dit moment heeft EPR Properties een marktwaarde van zo’n $3,65 miljard.

Sinds de listing in 1997 tot nu vertoont het koersverloop een grillig patroon. Ook tijdens de vastgoedcrisis in 2008 kreeg het aandeel forse klappen. Desondanks heeft het aandeel in deze hele periode een totale aandeelhouderswaarde (koersstijging + dividenden) van 1 570% gecreëerd. Dit is aanzienlijk beter dan de MSCI US REIT Index en de Russel 1 000 die een totale aandeelhouderswaarde van respectievelijk 867% en 785% creëerden.

STAG Industrial

STAG Industrial specialiseert zich vooral in industrieel vastgoed, voornamelijk binnen de e-commerce-industrie, in de Verenigde Staten. Door zich op dit type vastgoed te richten, heeft STAG Industrial naar eigen zeggen een beleggingsstrategie ontwikkeld die beleggers helpt een krachtige balans te vinden tussen inkomsten en groei.

In totaal heeft STAG Industrial 551 gebouwen in beheer in 40 staten. Deze gebouwen hebben een totale oppervlakte van meer dan 110 vierkante meter.

STAG Industrial biedt een dividendrendement van 4,50%. Het bedrijf heeft de gewoonte om haar dividend regelmatig te verhogen. Ook in de moeilijke Covid-periode verhoogde STAG Industrial het dividend licht.

Op de koersgrafiek van 5 jaar zien we wederom een stevige daling in maart 2020. Het aandeel daalde zo’n 35% tot $21. Dit verliest is echter wel weer volledig weggewerkt. Sinds haar dieptepunt in maart 2020 tot haar hoogtepunt eind december 2021 steeg het aandeel met meer dan 120%. Nu krijgt het aandeel wel opnieuw forse klappen. Sinds haar hoogtepunt, noteert STAG Industrial aan een verlies van meer dan 30%. STAG Industrial noteert nu aan $32,50 wat een marktwaarde van $5,80 miljard vertegenwoordigt.

Waar wij op dit moment liever in investeren dan REITs

Hoewel REITs zeker een interessante belegging kunnen zijn, zien wij op dit moment nog andere en betere kansen in de vastgoedsector namelijk huizenbouwers. Onlangs schreven wij hier reeds een artikel over. 

Huizenbouwers zijn in 2022 zwaar afgestraft door de angst voor een nakende recessie. Volgens ons zijn deze aandelen echter te hard afgestraft en biedt dit een koopkans.

Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat er in de afgelopen 10 jaar in de Verenigde Staten een extreem laag aantal huizen zijn bijgebouwd, zoals op de grafiek te zien is. Dit ondanks het feit dat de vraag naar huizen jaar na jaar blijft toenemen. Om deze enorme vraag bij te houden, zullen er in de komende jaren een flink aantal huizen bijgebouwd moeten worden. En wie profiteert hiervan? Juist ja, huizenbouwers.

Bron: MotleyFoolDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.