Nederland - 11 februari 2018 - ETF

Deze 3 marihuana-ETF’s zijn veelbelovend voor 2018

door STIJN

In de wereld van exchange-traded funds (ETF’s) zijn er twee beleggingsklassen waar investeerders het fijne van willen weten. Aan de ene kant heb je cryptomunten en aan de andere kant marihuana. Een ETF in crypto zit er voorlopig niet snel aan te komen, op dit gebied is er nog te veel weerstand. Daar heeft marihuana gelukkig geen last van. 

Dit type beleggingsproduct wordt ook wel een ‘indextracker’ genoemd. ETF’s in marihuana bestaan nog niet zo lang, officieel kwam de eerste indextracker tot stand in Cananda. Maar de eerste grote 100% marihuana-ETF kwam er in de Verenigde Staten van Amerika in december vorig jaar.

Daarvoor bestonden er eerder al ETF’s die voor een klein deel actief waren in de marihuana-industrie. Maar nooit was er sprake van een indextracker die zich volledig stortte op marihuana. Hieronder vind je een lijstje van drie ETF waarvan men verwacht dat ze het dit jaar goed zullen doen.

ETFMG Alternative Harvest ETF (MJX)

Dit fonds was oorspronkelijk een vastgoed-ETF maar de beheerders zagen meer opportuniteiten in de marihuana-industrie. De overschakeling van vastgoed naar marihuana gebeurde net voor de Californische legalisering van kleinhandel in marihuana, wat een goede start betekende voor het fonds.In een maand tijd groeide het fonds met 383 miljoen dollar aan middelen.

MJX volgt de Prime Alternative Harvest Index en bevat 30 aandelen. Deze ETF gaat profiteren van de verhoogde consumptie in Canada, Californië, Massachusetts en van de medische verkoop in Florida. De regio’s kunnen samen uitgroeien tot een markt van 22,6 miljard dollar in 2021.

AdvisorShares Vice ETF (ACT)

De ACT is anders dan het vorige fonds omdat deze ETF zich niet volledig focust op marihuana. Hier zit ‘slechts’ 20 procent van het gewicht in marihuana-aandelen. De rest van het fonds zit in belangrijke sectoren die een blootstelling hebben aan marihuana, namelijk tabak en alcohol.

De fondsbeheerder ziet ontzettend veel potentieel in deze combinatie omdat marihuana steeds meer en meer geaccepteerd wordt als gebruiksmiddel. Het ‘groene goud’ heeft de mogelijkheid om de rest van het fonds mee op sleeptouw te nemen.

IQ Canada Small-Cap ETF (CNDA)

De eerste ‘echte’ ETF in marihuana, ondertussen bijna acht jaar op de markt. De blootstelling aan marihuana begon eerder indirect vermits het fonds toen voor 8 procent in de gezondheidszorg zat. Tegenwoordig zijn de twee grootste posities uit de portefeuille pure marihuana-bedrijven. 3,26 procent zit in Canopy Growth Corp. en 2,50 procent in Aurora Cannabis Inc.

Als de markt opnieuw aantrekt, zijn dit de twee aandelen die naar alle waarschijnlijkheid het snelst zullen herstellen omwille van de positieve vooruitzichten op de markt. Zowel Canopy Growth als Aurora Cannabis behoren tot de top vijf van de huidige marihuana-bedrijven.

Bronnen: Investorplace, Marketwatch

Foto: Investment Zen – Flickr

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel