Nederland - 23 juli 2022 - Vastgoed
door SVEN VAN GASSE

3 grafieken die aangeven hoe slecht de Amerikaanse vastgoedmarkt ervoor staat

De vastgoedmarkt heeft enorm geprofiteerd in de tijd dat de rente historisch laag was. Mensen konden immers zo goed als gratis lenen om een huis te kopen. Nu de rente opnieuw gaat stijgen en men voor een recessie vreest, lijken de hoogdagen van de huizenmarkt achter ons te liggen.

De slechte staat van de Amerikaanse huizenmarkt illustreren we met 3 grafieken.

Forse stijging gevolgd door een crash

De eerste grafiek toont de sterke stijging van de huizenprijzen ten opzichte van het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten aan. Vanaf 2000 tot 2007, in de aanloop van de Grote Recessie, stegen de huizenprijzen enorm. Hierna volgde ontnuchtering met een heuse crash.

Wanneer we iets verder op de grafiek kijken lijkt hetzelfde scenario zich voor te doen. Sinds 2012 zijn de huizenprijzen beginnen stijgen, onder impuls van de lage rente, en zijn hier niet meer mee gestopt. Als hetzelfde scenario zich zal voltrekken, lijkt het 2008 all over again. De geschiedenis herhaalt zich niet letterlijk, maar rijmt toch vaak.

Aanbod stijgt maar vraag volgt niet

De volgende grafiek stelt dat het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden de laatste maanden fors aan het stijgen is. In mei en juni 2022 kwamen er telkens meer dan 100 000 huizen bij op de huizenmarkt. Zoals bij de meeste producten zorgt een stijgend aanbod bij een gelijkblijvende, of zelfs dalende vraag, voor een daling van de prijs.

Huizenverkopers verlagen massaal hun prijs

De derde en laatste grafiek gaat verder in op de dalende prijzen. Doordat mensen hun huis snel willen verkopen, zijn ze genoodzaakt om hun vraagprijs te verlagen. Wanneer veel mensen zo denken, zal dit een sneeuwbaleffect veroorzaken en kan dit voor dalende prijzen in de hele Verenigde Staten zorgen.

De grafiek toont in welke Amerikaanse staten mensen hun vraagprijs verlagen. In sommige staten zoals Texas worden meer dan 30% van de aangeboden huizen op de markt geplaatst met een korting.

Digitaal vastgoed kopen, blijft wel een goed idee

Hoewel de Amerikaanse vastgoedmarkt er niet goed voor staat, blijven wij wel vastgoed kopen met RealT. In de volgende video leggen Raja en Michiel uit hoe RealT precies werkt. De beide heren leggen uit waarom op deze manier vastgoed kopen zo interessant is en waarop je moet letten.

 

Belangrijk om te vermelden, en dat ook in de video aan bod komt, is het feit dat het model van RealT niet op schulden of een hypotheek is gebaseerd. Op deze manier is het dus veel beter bestand om een eventuele huizencrash te doorstaan dan gewone huizenkopers. Deze stoppen zich immers tot hun oren in de schulden om hun huis te kopen en dit is bij RealT niet het geval.

Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.