Nederland - 24 maart 2023 - EV
door SVEN VAN GASSE

3 Chinese EV-aandelen die Tesla het vuur aan de schenen leggen

Hoe je het ook draait of keert, vroeg of laat zal iedereen moeten overstappen op elektrische voertuigen. Overheden nemen steeds meer maatregelen om de uitrol van elektrische wagens (EV) te bevorderen. Daarom kan het lonen om te investeren in bedrijven die dergelijke wagens produceren.

Steeds meer landen nemen maatregelen het aantal EV’s in hun land te vergroten. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat het aantal elektrische voertuigen tegen 2030 145 miljoen zal bedragen. Naast overheidsbeleid en subsidies blijft de toegenomen belangstelling van de consument de waarderingen van de beste EV-aandelen aandrijven.

Nu regeringen overal ter wereld proberen hun energie- en klimaatdoelstellingen te halen, zal de vraag in deze sector blijven toenemen. In de komende decennia zouden er dus meer EV op de weg kunnen zijn dan auto’s die op brandstof rijden. Met dit in het achterhoofd kan het de moeite lonen om te investeren in aandelen in deze sector. Tesla is op dit moment het meest bekende EV-bedrijf. Het bedrijf wordt echter het vuur aan de schenen gelegd door andere bedrijven.

Vooral Chinese bedrijven zouden het Tesla moeilijk kunnen maken. In dit artikel bespreken we daarom 3 veelbelovende Chinese EV-aandelen die Tesla volgens InvestorPlace mogelijk van de troon kunnen stoten.

#1 BYD

Marktwaarde: $91 miljard
Koerswinstverhouding: 71,46
Dividendrendement: 0,043%

Bovenaan de lijst staat de Chinese EV-maker BYD. Dit bedrijf wordt geruggensteund door Warren Buffett. BYD heeft Tesla al stevige concurrentie geboden, met een verkoop van 911 141 EV’s vorig jaar. De hybrideverkoop bedroeg 946 238 in 2022, een groei van 247%.

De grote aantallen verkochte wagens heeft het bedrijf vooral te danken aan zijn prijsvoordeel en indrukwekkende productiemogelijkheden. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren agressief uitgebreid en BYD is onlangs begonnen met de verkoop van zijn EV’s in Japan. Het exporteert ook EV’s naar Thailand en India.

Fundamenteel is het bedrijf stabiel en heeft het een enorm groeipotentieel. De leveringscijfers van februari stegen met 119% op jaarbasis, wat zeker geen kleine prestatie is.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

#2 Nio

Marktwaarde: $15,18 miljard
Koerswinstverhouding: /
Dividendrendement: /

Het volgende aandeel op de lijst is Nio. Hoewel er voor- en tegenstanders zijn van het bedrijf, heeft Nio een stevig potentieel op lange termijn. Op dit moment is Nio reeds een leider op de Chinese EV-markt en dus zeker geen kleine speler.

De belangrijkste reden om in te zetten op Nio is het feit dat het bedrijf geen beginnende EV-maker meer is. Het bedrijf is reeds aanwezig op de wereldwijde markt. Naar verwachting zal Nio in 2023 meer dan 20 000 wagens afleveren.

Het aandeel van Nio is in 2022 enorm hard geraakt. Het kende een daling van zo’n 60%. Toch zou 2023 voor verbetering kunnen zorgen. Nio zal dit jaar immers nieuwe modellen lanceren en zijn product voor de massamarkt verder ontwikkelen. Dit zou indrukwekkende inkomstencijfers kunnen opleveren.

#3 XPeng

Marktwaarde: $8,38 miljard
Koerswinstverhouding: /
Dividendrendement: /

Het laatste aandeel op de lijst is XPeng. Ook het aandeel van XPeng kende in 2022 een forse daling. 2023 belooft mogelijk een beter jaar te worden.

XPeng meldde een groei van 15% in leveringen in februari, met 6 010 afgeleverde voertuigen. Het bedrijf wil dit jaar 200 000 auto’s produceren. Hoewel dat misschien een ambitieuze doelstelling lijkt, zal het bedrijf, zelfs als het dichtbij dit aantal in de buurt komt, dit jaar solide inkomsten kunnen binnenhalen.

Het negatieve marktsentiment houdt XPeng hiernaast op geen enkele manier tegen. Het lanceerde onlangs de nieuwe P7i sportsedan voor de Chinese markt, met nieuwe upgrades en een hoger laadrendement.

Bron: InvestorPlace
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.