Nederland - 25 augustus 2022

18 denkfouten die je veel geld kunnen kosten

door SVEN VAN GASSE

Veel beginnende maar ook ervaren beleggers vinden van zichzelf dat ze perfect rationele keuzes maken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat beleggers denkfouten maken (ook wel conitieve biases genoemd) die hen veel geld kunnen kosten.

Een cognitieve bias is een systematische denkfout die optreedt wanneer mensen informatie in de wereld om hen heen verwerken en interpreteren, en die van invloed is op de beslissingen en oordelen die zij nemen.

De volgende afbeelding geeft een overzicht van de 18 meest voorkomende biases.

Anchoring effect

Een leuke en interessante cognitieve bias is deze van het anchoring effect. Bij het anchoring of anker effect maakt iemand een beslissing op basis van eerder gegeven informatie. Hierdoor gaat een deel van de objectiviteit verloren.

Dit lijkt nu nog heel abstract maar met een voorbeeld wordt dit meteen duidelijker. Stel je voor dat een aandeel nu aan $10 noteert. 6 maanden geleden noteerde het echter aan $100. Beleggers zouden hierdoor kunnen interpreteren dat een aandeel zeer goedkoop is en veel potentieel heeft omdat het toch van $100 komt.

Zij zouden daarom kunnen beslissen om het aandeel te kopen, terwijl ieder aandeel dat aan $10 noteert nog steeds 100% kan dalen. Beleggers verankeren hun schatting van de reële waarde immers aan de oorspronkelijke prijs in plaats van aan de fundamentele factoren.

Bron: Twitter, Investopedia
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.