België - 4 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Zwitserse aandelen in de uitverkoop

Het is van 2008 geleden dat beleggers zo negatief zijn geworden ten overstaan van Zwitserse aandelen, schrijft de website ZeroHedge. De vrees voor besmetting als Deutsche Bank zou omvallen, zit er dik in.

Zwitserse aandelen bewogen gedurende drie maanden in een nauwe bandbreedte maar vorige week kwam daar een einde aan toen ze abrupt de ondergrens doorbraken. De schrik zit er duidelijk in dat problemen bij Deutsche Bank zouden kunnen overwaaien en de Zwitserse banksector en economie flink zouden kunnen treffen.

Beleggers lieten er geen gras overgroeien en kochten massaal putopties op Zwitserse aandelen en op de beursindex uit het Alpenland om een veiligheidsmarge in te bouwen.

swiss

De put/call-verhouding steeg enorm en staat nu op hetzelfde niveau als in 2008 toen Lehman Brothers zijn laatste adem uitblies. Toen dat gebeurde verloor de Zwitserse SMI-index (groene lijn hieronder) zo’n 50% van zijn waarde.

swiss2

Een extra reden om voorzichtig te zijn, redeneerden ze, is het feit dat de gemiddelde waardering van Zwitserse aandelen relatief gezien op het hoogste punt staat tegenover Europese aandelen. Na Brexit waren immers veel beleggers in defensieve Zwitserse aandelen zoals Novartis en Roche gestapt om een extra veiligheid in te bouwen.

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.