Nederland - 3 mei 2017
door RONALD H.

Zo stijgt je rendement in een klap met 32%

Dit jaar zijn het vooral de Europese beurzen die in het oog springen. Zo speelt de AEX-index al sinds de start van 2017, de pannen van het dak met een rendement van 8,75%. Niet slecht, maar het kan beter. Veel beter.  De afgelopen 10 jaar, heeft de smallcap-index uit Nederland, namelijk maar 32% beter gepresteerd dan de AEX-index.

Denk daar eens over na: door te beleggen in Nederlandse aandelen en dan specifiek in kleinere bedrijven, stijgt het rendement in een klap met 32%. Het is de keuze tussen een aardig, of royaal rendement.  Daarmee wordt duidelijk, dat het loont om te kijken naar de kleinere lokale bedrijven. Mooie pareltjes, vind je haast letterlijk in de eigen achtertuin, hier in de lage landen.

Dat is ergens heel logisch, want in de Benelux is het helaas al jaren zo dat veel meer analisten de kleinere bedrijven links laten liggen.

Analisten die een gemiddeld kleiner Nederlands bedrijf volgen, zijn op nog geen 2 handen te tellen. Terwijl analisten over elkaar heen struikelen in de speurtocht naar het juiste koersdoel voor Apple, Google of Amazon.

Dat kan je de analisten overigens niet kwalijk nemen. Goed onderzoek doen naar kleinere bedrijven, kost veel tijd (en dus geld). En dan is het nu eenmaal makkelijker om te kijken naar een groot bedrijf, waar alle cijfers al 80 keer zijn uitgekauwd door andere research-bureaus.

Het is alleen zo jammer, dat daarmee de kleinere bedrijven bij lokale beurzen, compleet over het hoofd worden gezien. Historisch gezien, zijn het namelijk de kleinere bedrijven die veel beter kunnen presteren dan de ‘grote jongens’.

AEX vs ASCX

Omdat zo weinig analisten schrijven over de lokale bedrijven, zijn er ook veel minder particuliere beleggers met interesse in dit soort aandelen. En dat heeft weer invloed op de waarderingen.

De vijver met lokale beursbedrijven zit vol met mooie kansen, maar er zijn steeds minder vissers die een lijntje uitwerpen. Daardoor zijn er veel meer lokale bedrijven die noteren aan een onderwaardering, dan bijvoorbeeld in de AEX-index. Zo hebben de analisten bij BeursBrink, recent nog de koers-winstverhoudingen van smidcaps en largecaps op een rijtje gezet:

waardering NL bedrijven

De smidcaps zijn veel aantrekkelijker gewaardeerd, dan de grote jongens uit de AEX-index. En een groot deel van die onderwaardering, valt direct te verklaren door de beperkte interesse van kleinere particuliere beleggers.

Daarmee hebben slimme beleggers, die buiten de gebaande paden durven te lopen, een groot voordeel.

Keer op keer blijkt namelijk, dat smidcaps veel beter kunnen groeien dan largecaps. Dat is ook simpele wiskunde: als Unilever zijn omzet moet verdubbelen, moet het bedrijf 53 miljard extra gaan verkopen.

Maar als een kleiner Nederlands bedrijf met een omzet van 40 miljoen, een verdubbeling moet voorleggen, is dat veel en veel sneller gerealiseerd. En vaak, zonder de schuldmachine aan te zetten om de groei te financieren middels overnames.

Daardoor kan de waardering (en prijs) van een smidcap dus ook snel omhoog.

Nu is het zo, dat kleinere bedrijven daardoor pas op de radar komen van de meeste beleggers, zodra de omzetverdubbeling heeft plaatsgevonden. Terwijl, het veel rendabeler is om in te stappen, voordat de rest dat doet.

Beleggers die abonneren op BeursBrink, krijgen namelijk toegang tot een uniek pakket aan research.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.