Europa - 4 mei 2022 - Aandelen

Wolters en UMG krijgen AEX niet in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Een hoofdrol was er voor de aandeelhouders van Just Eat Takeaway.com.

De AEX eindigde 1,0 procent lager op 698,68 punten.

“We zitten duidelijk in de wachtkamer”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management eerder op de dag tegen ABM Financial News, wijzend op het rentebesluit vanavond in de VS.

Naar verwachting verhoogt de Fed de rente met 50 basispunten.

De afgelopen weken bereidden diverse Fed-prominenten, onder wie voorzitter Jerome Powell, de markt al voor op een renteverhoging met 50 basispunten en mogelijk snellere renteverhogingen in het algemeen.

Verder kon de markt reageren op inkoopmanagersindexen. De index voor de dienstensector in de eurozone steeg van 55,6 in maart naar 57,7 in april.

Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global toonde de eurozone “verrassend veel veerkracht”, gezien de oorlog in Oekraïne. Dat veel coronamaatregelen verder werden afgebouwd speelde de dienstensector ook in de kaart. De cijfers wijzen volgens Williamson op een economische groei van 0,7 procent aan het begin van het tweede kwartaal, na een plus van 0,4 procent in de eerste drie maanden.

Na de middag volgden de inkoopdata uit de VS, die een daling van de index voor de dienstensector lieten zien, hoewel het cijfer nog wel op sterke groei wijst. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP liet een zwakker dan verwachte banengroei zien in april.

De euro/dollar handelde op 1,0558. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 2,937 procent.

Olie werd 3 procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden bleken licht gestegen afgelopen week, waar een geringe daling was verwacht. De olieprijs stabiliseerde na deze cijfers.

De Europese Commissie presenteerde nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Onderdeel daarvan is een voorstel om Russische olie te boycotten.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen Wolters Kluwer en Universal Music Group aan de leiding met koerswinsten van 2,9 en 1,3 procent. Beide kwamen met een kwartaalupdate die door analisten goed werden beoordeeld. UBS en Credit Suisse verhoogden het koersdoel voor UMG.

Just Eat Takeaway verloor 9,3 procent na een aandeelhoudersvergadering waarin topman Jitse Groen zich verdedigde tegen kritische aandeelhouders. Hij en CFO Brent Wissink mochten blijven, ondanks veel tegenstemmen voor Wissink. Vanochtend besloot Just Eat twee punten van de agenda te schrappen. Het betreft de herbenoemingen van voorzitter Adriaan Nühn van de RvC en COO Jörg Gerbig.

Ondanks de stijgende olieprijs sloot Shell vlak. Gisteren presenteerde BP een stevige winststijging in het eerste kwartaal en vandaag volgde Equinor. Morgen is het de beurt aan Shell zelf.

Besi en Signify leverden respectievelijk 2,4 en 3,0 procent in. Besi kreeg opnieuw een koersdoelverlaging om de oren, ditmaal van Deutsche Bank, dat wel het koopadvies handhaafde.

In de AMX won kluisjesverhuurder InPost 2,6 procent en PostNL 1,3 procent.

Arcadis daalde na cijfers 0,3 procent. Kepler Cheuvreux noemde de resultaten van het advies- en ingenieursbureau wel “erg solide”.

Smallcap Fugro steeg 4,7 procent, maar Kendrion en CM.com verloren 4,0 en 5,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd op het Damrak licht lager. De S&P500 verloor 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.