Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 18 juli 2018 - Retail

Wisselkoerseffecten drukken omzet Unilever

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien dalen als gevolg van wisselkoerseffecten, maar wist onderliggend wel groei te realiseren. Dit bleek uit een consensus die Unilever zelf publiceerde met behulp van zeventien analisten.

De consensus rekent voor het tweede kwartaal op een omzet van 13.848 miljoen euro. Dat zou een omzetdaling van 3,9 procent betekenen ten opzichte van vorig jaar, waarbij wisselkoerseffecten met 7,4 procent op de omzet drukten. De omzet ligt wel hoger dan de 12.622 miljoen euro uit het eerste kwartaal.

De onderliggende omzetgroei, die voor de meeste analisten richtinggevend is voor de prestaties van Unilever, wordt ingeschat op 2,2 procent. Deze stijging is voor 1,8 procentpunt te danken aan hogere volumes en voor 0,3 procentpunt aan betere prijzen. Vorig jaar bedroeg de onderliggende omzetgroei in het tweede kwartaal nog 3,0 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar 3,4 procent.

Analist Andrew Wood van Bernstein voorziet een omzetdaling van 3,6 procent en een onderliggende omzetgroei van 2,3 procent. “De vertraging in de omzetgroei heeft te maken met stakingen in de transportsector in Brazilië. Het is voor Unilever een eenmalige tegenvaller.” Wood denkt ook dat het afgelopen warme weer in Europa een positieve impuls heeft gegeven aan de ijsverkoop van Unilever. Hij verwacht dat het management voor dit jaar zal vasthouden aan een autonome groei van 3 tot 5 procent.

Exclusief Spreads zou de onderliggende groei 2,3 procent bedragen, denken de analisten die bijdroegen aan de consensus. Deze maand rondde Unilever de verkoop van de Spreads-divisie aan KKR af. Met de verkoop van de Spreads-divisie is een bedrag van 6.825 miljoen euro gemoeid.

“Onze prioriteiten voor 2018 zijn om in volumes harder te groeien dan de markten, sterke prestaties uit kostenbesparingsprogramma’s te realiseren, de integratie van Foods & Refreshments te voltooien, en om afscheid te nemen van Spreads”, zei bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever eerder dit jaar in een toelichting op de jaarcijfers 2017.

Unilever maakt donderdag voorbeurs cijfers over het tweede kwartaal bekend. Het aandeel Unilever handelde woensdagochtend 0,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel