Nederland - 6 januari 2021 - Economie

Wereldbank: “Pandemie kan zorgen voor een verloren decennium voor economische groei”

door SVEN VAN GASSE

De wereldeconomie is zwaar getroffen door de Covid-19 pandemie. De Wereldbank waarschuwt dat de pandemie kan zorgen voor een verloren decennium voor de economische groei nadat de deze zorgde voor de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De instelling verklaarde dat de economische vooruitzichten al voor de pandemie verzwakten als gevolg van de vergrijzijg en de lage productiviteitsgroei. De wereldwijde Covid-19 uitbraak zal deze vertraging waarschijnlijk nog verergeren.

De Wereldbank voorspelde dat de wereldwijde potentiële groei – die veronderstelt dat de economie op volle capaciteit en werkgelegenheid draait – tussen 2020 en 2029 zal vertragen tot 1,9% per jaar. Voor de pandemie werd er een potentiële groei van 2,1% per jaar verwacht.

Volgens de bank zijn er twee belangrijke zaken toe te schrijven aan de pandemie die de economische groei op lange termijn zou kunnen afremmen. Ten eerste zullen de onzekere en zwakke groeiverwachtingen ervoor kunnen zorgen dat bedrijven ontmoedigd raken om nieuwe investeringen te doen. Ten tweede zal de aanhoudende werkloosheid en de wereldwijde sluiting van scholen leiden tot een verlies en kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt.

De Wereldbank stelt:

Als de geschiedenis een leidraad is, stevent de wereldeconomie af op een decennium van teleurstellende groeiresultaten.

Niet alles is verloren

De Wereldbank benadrukt wel dat er nog hoop is en nog niet alles verloren is. Volgens de instelling kunnen beleidsmakers verschillende maatregelen nemen om de economische schade van de pandemie te beperken en terug te draaien.

Mogelijke maatregelen zijn onder meer uitgaven voor infrastructuur, steun op de arbeidsmarkt en diversificatie van de economie zodat deze niet te afhankelijk is van bepaalde sectoren.

De hervormingen die landen ondernemen moeten afhankelijk zijn van hun respectievelijke overheidsfinanciën, prioriteiten en economische structuren, voegde de bank eraan toe.

De Wereldbank besluit:

Deze hervormingen zouden de schade van de pandemie ruimschoots kunnen terugdringen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.