In dit artikel hebben we het voor de verandering eens niet over aandelen of crypto, maar over browsers. Voor beleggers is dit een essentieel onderdeel om digitaal te kunnen investeren, maar veel staan er eigenlijk nooit bij stil wat nou de beste browser is. Daarom vergelijken we twee soortgelijke browsers, Brave en Chrome. En je zal ook zien dat het meer uitmaakt welke browser je gebruikt dan je wellicht zou denken!
Om te beginnen kijken we naar de snelheid van de browsers. Brave blokkeert standaard reclames en trackers voor gebruikers. Dit zorgt ervoor dat sites duidelijk sneller laden, dan wanneer deze niet automatisch geblokkeerd zijn zoals bij Chrome.
Een snelheidstest tussen deze twee browsers en ook Firefox, zie je in de onderstaande video. Hierbij zijn verschillende nieuwssites geladen waarbij veel advertenties op staan, die bij Brave dus geblokt worden.
Met tot wel 6x snellere laadtijden dan Chrome en Firefox, is Brave hier de overduidelijke winnaar.
Daarnaast houdt de browser ook voor iedere gebruiker bij, hoeveel tijd diegene daadwerkelijk heeft bespaard. Zie hieronder een voorbeeld van deze gegevens:
Zoals dus al vermeld blokkeert Brave standaard advertenties en tracking door derden. Een enorm pluspunt voor gebruikers hun privacy. Chrome doet dit echter niet standaard.
Hierdoor is de enige manier om de advertenties buiten beeld te houden op Chrome, het inschakelen van een extensie van derden (zoals AdBlock). En wat betreft de trackers, zou je alle cookies van derden als bij de mega-adverteerders Google en Facebook handmatig moeten weigeren. Helaas wordt dat op de meeste sites enorm lastig gemaakt.
Jouw surfgedrag wordt op Brave dus wèl flink afgeschermd, waardoor de hoeveelheid gegevens die Facebook, Google en andere advertentienetwerken kunnen verzamelen laag blijft. Alle browsegegevens die Brave zelf wel verzamelt, slaat het lokaal op op uw computer. Dit betekent dat je deze op ieder moment gewoon kunt verwijderen.
Ook ondersteunt het ‘Tor browsing’. Dit is het browsen waarbij je webverkeer via het Tor-netwerk wordt geanonimiseerd, waardoor het gemakkelijk wordt om uw identiteit online te beschermen. Hiermee is Brave de eerste universele browser die dit doet.
De privacy op Brave is duidelijk beter geregeld dan op Chrome. Dus wint Brave op dit vlak ook van zijn concurrent.
Het derde beoordelingspunt is de veiligheid voor gebruikers. Brave versleutelt uw website-verbinding indien mogelijk automatisch. Tijdens het surfen op Chrome gebeurt dit echter alleen met een extensie zoals HTTPS Everywhere.
Ook ondersteunt Brave alle Chrome-extensies, inclusief populaire wachtwoord-managers zoals LastPass en 1Password. Samen met de automatische versleuteling van website-verbindingen, kunnen we ook hier zeggen dat Brave de betere partij is.
Naast dat Brave al gewonnen heeft van Chrome op de bovenstaande 3 punten, heeft het nog een extra voordeel. Je kan namelijk met Brave ook meedoen in het Bat ecosysteem. Het is namelijk zo dat je BAT tokens ontvangt voor het zien van advertenties.
De BAT of Basic Attention Token is een utility-token dat erop gericht is om ‘op privacy gebaseerde webtools’ te bieden aan adverteerders en gebruikers, om op een gedecentraliseerde manier aandacht voor advertenties om te zetten in geld.
Kort gezegd kunnen gebruikers zich aanmelden voor advertenties en zo geld verdienen op basis van hun aandacht voor die advertenties terwijl ze op internet surfen.
Hoe dit in zijn werking gaat en wie er op welke manier van profiteert, zie je in onderstaande afbeelding:
Zelf verdienen wij ongeveer 4 BAT per week. Omgerekend komt dit in totaal wekelijks neer op $1 dollar. Puur door alleen advertenties toe te laten, die je op browsers als Chrome hoe dan ook te zien krijgt.
Er iets niets dat volledig perfect is, en zo is Brave dat ook niet. Toch hebben we maar één echt nadeel kunnen vinden. Dit is dat Brave af en toe een deel van een website blokkeert die je wilde laden.
Wanneer dit gebeurt, is de gemakkelijkste optie om op het leeuwenpictogram te klikken en het schild naar beneden te schakelen. Zoals hieronder:
Naast dat dit het enige echte nadeel is, gebeurt dit ook maar heel gering. Sinds de laatste Brave-update is dit misschien slechts een keer per week nodig.
Alleen al de snelheid van Brave is genoeg om de overstap de moeite waard te maken, en de toegevoegde privacy- en beveiligingsvoordelen zijn de kers op de taart. Alleen op deze 3 punten zouden we het in ieder geval al boven Chrome plaatsen. En hier komt dan ook nog eens de beloning in BAT tokens bovenop.
Het kleine nadeel van af en toe een site niet volledig kunnen laden, heeft in onze ogen dan ook niet zo veel invloed op het positieve oordeel over Brave.
Het is dan ook zeker niet verrassend dat Brave enorm in populariteit is gestegen. Slechts in de afgelopen 3 jaar is de gebruikershoeveelheid gestegen van 6 miljoen naar maar liefst 59 miljoen gebruikers:
Hoewel Brave bijna precies hetzelfde functioneert als Chrome, doet het het simpelweg sneller en zorgvuldiger. Kortom, in de vergelijking tussen welke browser beter is, wint Brave met vlag en wimpel.
——
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.