VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 31 juli 2020 - Beursbrink

Weinig verrassing na winstwaarschuwing Heineken

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalcijfers van Heineken zullen maandag vermoedelijk weinig stof meer doen opwaaien, nadat de Amsterdamse bierbrouwer aan het begin van het cijferseizoen al een winstwaarschuwing uitstuurde.

Op basis van voorlopige cijfers dacht de brouwer dat de omzet (beia) in de eerste jaarhelft met 16,4 procent op autonome basis daalde. Dat was vooral het gevolg van een volumedaling. De biervolumes namen volgens Heineken met 11,5 procent af. Maar ook de omzet per hectoliter stond onder druk, met 3,6 procent op autonome basis.

Over het eigen Heineken-merk was de brouwer aardig te spreken. Hier was de krimp 2,5 procent.

De operationele winst (beia) daalde in de eerste zes maanden vermoedelijk met 52,5 procent en de nettowinst zelfs met 75,8 procent. Heineken rekent op een winst per aandeel van 0,39 euro.

Rekening houdend met ongeveer 550 miljoen euro aan afschrijvingen kwam Heineken zelfs in het rood uit, circa 300 miljoen euro.

Dat Heineken een slechte periode achter de rug heeft, was voor analisten geen verrassing. Door de corona-uitbraak lag de horeca immers op zijn gat. De extra verkopen in de supermarkt kunnen deze omzetderving niet compenseren.

De analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus rekenen op een halfjaaromzet van 9.084 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2019 kwam de brouwer nog uit op 11.446 miljoen euro.

Positief aan de winstwaarschuwing noemde Jefferies dat de lucht nu geklaard is. “April was het slechtst. Mei liet een significante verbetering zien en juni toonde een verder herstel”, aldus de zakenbank over de volumes die Heineken draaide. Ook Heineken zelfs bestempelde april als dieptepunt.

Voor heel 2020 mikt de analistenconsensus op een omzet van 20.159 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 23.894 miljoen euro. In 2021 stijgt de omzet vermoedelijk weer naar 22.086 miljoen euro en in 2020 naar 23.187 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.