Europa - 12 oktober 2020 - Aandelen

Weer dreigt verlieskwartaal voor TomTom

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) TomTom opent woensdag voorbeurs de boeken over het derde kwartaal en daarbij wordt rekening gehouden met opnieuw rode cijfers.

Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus mikken op een kwartaalomzet van 134 miljoen euro met een EBIT van 71 miljoen euro negatief. Aan deze omzet droeg Automotive 52 miljoen euro bij, Enterprise 42 miljoen euro en de consumententak 39 miljoen euro.

Analist Marc Hesselink van ING denkt dat de consensus voor de tak Automotive iets te laag is. Hij rekent zelf op 58 miljoen euro, waardoor de EBIT op 62 miljoen euro negatief uitkomt, volgens de analist.

Netto werd in het derde kwartaal vermoedelijk een verlies door TomTom geleden van 62 miljoen euro. Wel was er volgens de analisten een positieve vrije kasstroom van 1 miljoen euro.

Ook in het tweede kwartaal van dit jaar leed TomTom al een verlies van 62 miljoen euro. Toen daalde de omzet met 41 procent.

“De Covid-19-pandemie blijft een uitdaging voor de mondiale economie, maar onze operationele omzet herstelt van het dieptepunt in april”, zei CEO Harold Goddijn toen in een toelichting op de halfjaarcijfers. Op dat moment was de outlook voor 2020 al door TomTom ingetrokken.

Wel liet CFO Taco Titulaer weten een positieve vrije kasstroom te verwachten in de tweede helft van het jaar. “Dit zal het resultaat zijn van een aanhoudend herstel van de omzet, en in combinatie met sterke kostenbesparingen en seizoensgebonden ontwikkelingen.”

Volgens de oorspronkelijke vooruitzichten rekende TomTom voor 2020 op een omzetdaling van ongeveer 5 procent. De vrije kasstroom zou 5 tot 10 procent van de omzet bedragen.

Analisten rekenen voor 2020 op een omzet van 536 miljoen euro met een EBIT van 281 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 247 miljoen euro. De vrije kasstroom zal aan het eind van 2020 op 23 miljoen euro negatief uitkomen, denken de analisten. Eind dit jaar zal TomTom vermoedelijk een netto kaspositie hebben van 393 miljoen euro.

Maandag noteerde het aandeel TomTom 2,4 procent in het groen op 7,02 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.