Bitcoin is het nieuwe jaar spectaculair begonnen. Op minder dan 3 weken tijd steeg de munt met meer dan 26%. Dit geeft beleggers hoop dat 2023 opnieuw het jaar van bitcoin zal worden.
Hoewel bitcoin nog een hele weg te gaan heeft voor het zijn record van $68 990 bereikt, is dit toch al een goed begin. Analisten noemen verschillende factoren die de rally van bitcoin aansturen en mogelijk kan blijven ondersteunen.
Nadat de inflatie op haar hoogste punt kwam in de recente geschiedenis, lijkt deze nu eindelijk wat af te koelen. Vorige week lieten nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers een bescheiden teruggang zien, waarbij de consumentenprijsindex in december op maandbasis met 0,1% daalde.
Ook wijzen economische indicatoren op een vertragingen van de Amerikaanse economische activiteit. Dit geeft beleggers hoop dat de Federal Reserve haar historische verstrakkingscampagne kan omkeren of op zijn minst kan afzwakken.
Naast de aandelenmarkten had ook bitcoin enorm te lijden onder de forse renteverhogingen. Bitcoin wordt immers aanzien als een risicovol activum. Deze doen het traditioneel gezien slechter in een omgeving met een hogere rente. Beleggers kunnen immers een hoger rendement halen bij bijvoorbeeld obligaties, zonder al te veel risico te lopen.
Wanneer centrale banken hun rentebeleid bijsturen, zou dit opnieuw een positieve invloed kunnen hebben op de prijs van bitcoin zoals we de afgelopen jaren zagen.
Volgens gegevens van cryptodatabedrijf Kaiko werd de recente rally van bitcoin ondersteund door aankopen van zogenaamde whales. Dit zijn beleggers die grote hoeveelheden cryptocurrencies bezitten en vaak grote transacties doen.
Het bedrijf verklaarde dat de gemiddelde transactieomvang was gestegen van $700 op 8 januari tot $1 100. Dit wijst op een hernieuwd vertrouwen van de whales.
In december stelde Carol Alexander, professor aan de Universiteit van Sussex, dat de volgende bitcoin rally door whales aangestuurd kon worden. Haar redenering was dat nu de handelsvolumes verdampen en het niveau van angst zeer hoog is, whales zullen instappen om goedkoper bitcoin aan te kopen en hierdoor de markten ondersteunen.
Verschillende bitcoinminers hebben hun activiteiten moeten stopzetten door de enorme prijsdaling van de munt. De miners, die energie-intensieve machines gebruiken, zijn in de problemen gekomen door de prijsdaling en de stijgende energiekosten.
Dit is historisch gezien een positief teken voor bitcoin.
De miners delven in goede tijden immers enorme stapels bitcoin. Om de munten ten gelde te maken, moeten ze deze uiteraard verkopen. Hierdoor behoren ze tot de grootste verkopers op de markt. Nu de miners minder bitcoin minen, kunnen zij ook veel minder bitcoin verkopen. Hierdoor verdwijnt er zeer veel van de resterende verkoopdruk op bitcoin.
Tot slot kan de toekomstige bitcoin halving beleggers ook een reden geven tot vreugde. Hoewel de volgende halving pas in 2024 plaatsvindt, is de aanloop naar deze gebeurtenis vaak een periode waarin bitcoin het goed doet.
De halvering, waarbij de bitcoin-beloningen voor miners worden gehalveerd, wordt door beleggers als positief gezien voor de prijs van bitcoin. Dit zorgt er voor dat er minder bitcoins in omloop worden gebracht, wat het aanbod minder snel doet groeien.
De volgende halving is gepland tussen maart en mei 2024.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.