Nederland - 29 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

Waarom aandelen hoger gingen na Fed-besluit

Een vreemd zicht op de beurzen. De Federal Reserve verhoogde onlangs de rente nog maar eens met 75 basispunten, een verderzetting van het agressieve rentebeleid. Toch wisten aandelen sterk te stijgen alsof er ontzettend goed nieuws uit de bus kwam gevallen. Beleggers en investeerders hopen namelijk op de allerlaatste grote ‘rate hike’.

De Amerikaanse centrale bank blijft volop de rentes verhogen met 75 basispunten in een poging om de inflatie af te koelen. Je zou verwachten dat dit slecht is voor de aandelenmarkten, maar toch wisten deze te stijgen de afgelopen dagen. Na de laatste ‘rate hike’ ging de Nasdaq 4 procent hoger, de S&P 500 ging met 2,6 procent omhoog en de Dow Jones met 1,4 procent.

Er is al een tijdje sprake van een opwaartse beweging op de markten. Sinds de S&P 500 een dieptepunt bereikte op 16 juni, staat de index vandaag bijna 11 procent hoger. De reden voor dit herstel zou te maken hebben met de vermoedens van beleggers dat de Federal Reserve de grote rentesprongen opnieuw gaat afbouwen de komende bijeenkomsten.

Chair Powell bolstered expectations of a policy pivot at his July FOMC press conference. He noted that it is ‘likely appropriate to slow [rate] increases at some point.

Onzekerheden

Neil Dutta, econoom bij Renaissance Macro, benadrukte dat er tijdens de FOMC bijeenkomst in juli een tipje van de sluier werd gelicht over de toekomstige renteverhogingen. Maar dat zal afhangen van de economische situatie. De inflatie noteert op 9,1 procent, het hoogste niveau sinds 1981.

Niets is zeker tegenwoordig. Jerome Powell is nog altijd de persoon die beweerde dat de hoge inflatie ’tijdelijk’ is en dat renteverhogingen van 75 basispunten niet nodig zouden zijn. Gezien de onvoorspelbare factoren die momenteel spelen, kijken beleggers maar beter de kat uit de boom.

Bronnen: Myles Udland – Yahoo Finance

Foto: 401(K) 2012FlickrCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.