Nederland - 15 oktober 2018 - Technologie

Vlakke winstontwikkeling TomTom voorzien ondanks dalende omzet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het derde kwartaal van 2018 de omzet zien dalen, omdat de lagere verkopen van de consumententak nog onvoldoende konden worden opgevangen door de overige activiteiten, maar de navigatiespecialist wist de winst wel op peil te houden. Dit bleek uit een analistenconsensus.

De omzet kwam volgens de analisten afgelopen kwartaal uit op 200 miljoen euro, waaraan de consumententak 67 miljoen euro bijdroeg. Daarmee is de divisie nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten voor TomTom, hoewel de bijdrage steeds kleiner wordt. Automotive droeg volgens de analisten 59 miljoen euro aan de omzet bij en Enterprise 32 miljoen euro. Telematics was volgens de consensus goed voor 43 miljoen euro.

De brutomarge zal 72 procent zijn en de EBITDA-marge bedroeg vermoedelijk 21 procent. De EBIT kwam afgelopen kwartaal, net als de nettowinst, vermoedelijk uit op 4 miljoen euro.

De aangepaste nettowinst zal volgens de consensus 19 miljoen euro bedragen, ofwel 0,08 euro per aandeel.

In het derde kwartaal van 2017 behaalde TomTom een omzet van 218 miljoen euro, waar de consumententak toen nog 97 miljoen euro aan bijdroeg. Aangepast verdiende het bedrijf destijds ook 0,08 euro per aandeel.

Voor heel 2018 mikt TomTom op een omzet van 825 miljoen euro met een brutomarge van tenminste 70 procent en 550 miljoen euro aan operationele kosten. Dit zou een aangepaste winst per aandeel moeten opleveren van minimaal 0,30 euro.

De analistenconsensus voor 2018 ligt op een omzet van 826 miljoen euro met 550 miljoen euro aan operationele kosten. Dit levert, zo vermoeden de analisten, een aangepaste winst per aandeel op van 0,31 euro.

Naast de cijfers zal er veel aandacht zijn voor de recente ontwikkelingen. De koers van TomTom kwam stevig onder druk nadat Google een contract aankondigde met Renault, Nissan en Mitsubishi. De Nederlandse navigatiespecialist sloeg terug met een contractverlenging met PSA en een selectie door het Duitse BMW.

BMW is overigens één van de aandeelhouders van concurrent Here.

Ook kondigde TomTom aan samen met Barclays de strategische opties voor Telematics te onderzoeken. Een verkoop lijkt daarbij de meest logische optie.

Als potentiële kopers gelden private equity-partijen, maar ook grote telecombedrijven zoals Vodafone, Orange en misschien zelfs Amerikaanse spelers, aldus analist Martijn den Drijver van NIBC.

Met het onderzoek naar de opties voor Telematics is “het spel voor aandeelhouders TomTom wel op de wagen”, concludeerde analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl. “Het kan maar zo zijn dat TomTom uiteindelijk misschien wel helemaal opgeknipt gaat worden.”

TomTom opent dinsdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel