Europa - 2 september 2019 - Aandelen

Verkopende eigenaren Adyen drukken de koers

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Adyen tempert bewust de marktverwachtingen, maar het zijn vooral de aandelen van de grootaandeelhouders die nog boven de markt hangen, die het opwaartse potentieel van de koers van het betaalbedrijf beperken. Dat schreef UBS in een rapport over het Nederlandse betaalbedrijf.

Ondanks sterke cijfers stond het aandeel Adyen onder druk na het halfjaarrapport, omdat het bedrijf een voorzichtige toon aansloeg en geen hogere marges voorspelde. Analisten Hannes Leitner en Michael Briest van UBS concluderen echter dat Adyen zo vooral de winstverwachtingen van analisten binnen de perken wil houden.

UBS handhaaft daarom zijn koopadvies met een koersdoel van 850,00 euro, dat een aanzienlijk rendement biedt op de huidige koers van 655 euro. De bank blijft zowel voor de groei als de marge meer verwachten dan het bedrijf zelf belooft: een omzetgroei van 39 procent waar Adyen mikt op 30 procent, en een EBITDA-marge van 65 in plaats van 55 procent. De analisten laten daarbij ruimte voor de mogelijkheid dat de halfjaarcijfers meevielen door seizoenseffecten.

Voor de lange termijn maken de analisten zich absoluut geen zorgen over de vooruitzichten. Op de korte termijn zal het aandeel echter last houden van de huidige eigenaren van het bedrijf die stukje bij beetje hun belangen verkopen. Zo verkochten twee medeoprichters van Adyen, de huidige CEO Pieter van der Does en CTO Arnout Schuijff vorige maand samen 15 procent van hun aandelen en houden daarna nog een belang van 9 procent over.

De zes grootste aandeelhouders hebben inmiddels samen een belang van 55 procent. Dat was eind 2018 nog 83 procent. En die trend is nog niet ten einde, denkt de bank.

UBS houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de grote aandeelhouders Index Ventures, met 8 procent en General Atlantic Everest met 5 procent binnenkort hun aandelen op de markt kunnen gooien, als hun lock-up op 2 oktober afloopt, wat de koers kan drukken. Overigens zou dit steeds minder invloed moeten hebben naarmate meer aandelen vrij verhandelbaar zijn.

Het aandeel Adyen stond maandag 0,7 procent lager op 654,40 euro in een licht hogere AEX index.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.