Europa - 28 februari 2022 - Aandelen

Verdere groeivertraging Just Eat Takeaway.com voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com heeft in het vierde kwartaal van 2021 de groei aanzienlijk zien vertragen, zoals al bleek uit voorlopige cijfers. De definitieve jaarcijfers publiceert de maaltijdbezorger woensdag.

In januari zei CEO Jitse Groen dat de winstgevendheid in de tweede jaarhelft duidelijk verbeterde en dat de aangepaste EBITDA ook in 2022 zal blijven aantrekken.

Het aantal orders steeg afgelopen kwartaal met 14 procent op jaarbasis tot 273,7 miljoen stuks, waarmee het aantal orders in 2021 met 33 procent steeg tot bijna 1,1 miljard, zo bleek in januari uit eerste cijfers. In het derde kwartaal was de ordergroei nog 25 procent en in het tweede kwartaal zelfs 37 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de ordergroei in Noord-Europa 17 procent en in Noord-Amerika 6 procent.

“Na een zwak derde kwartaal was dit min of meer verwacht, nu restaurants weer hun deuren openden en mensen toch vooral thuis bleven werken”, verklaarde analist Marc Hesselink van ING.

De analist zag dat de tegenvaller vooral zat bij het bezorgsegment en niet zozeer bij de marktplaats van Just Eat. En die laatste is winstgevender, voegde Hesselink toe. Qua regio viel vooral het Verenigd Koninkrijk tegen volgens ING. De prestaties in de VS waren conform verwachting.

Positief is volgens analisten van UBS dat Just Eat een verbeterde winstgevendheid zag in het vierde kwartaal, onder andere in Duitsland en vooral in het VK en Ierland. Ook gunstig is dat het Amerikaanse onderdeel Grubhub meer restaurants in New York aan zich wist te binden. Ook de gesprekken die de maaltijdbezorger met mogelijke strategische partners in de VS voert om de situatie aldaar te verbeteren, noemt UBS een positief punt.

Zo meldde Grubhub onlangs Grubhub Goods in heel de VS uit te rollen met een samenwerking met 7-Eleven. Deze landelijke uitrol volgt na een geslaagde pilot in New York.

Just Eat Takeaway boekte in het afgelopen kwartaal een brutotransactiewaarde op van 7,3 miljard euro, een plus van 17 procent, of 13 procent gerekend tegen constante wisselkoersen. In heel 2021 was dit 28,2 miljard euro, een stijging van 31 procent.

ING mikte voor heel 2021 op een brutotransactiewaarde van 28,5 miljard euro. De outlook van Just Eat zelf ligt op 28 tot 30 miljard euro.

Just Eat Takeaway.com herhaalde in januari op een negatieve EBITDA-marge voor 2021 te rekenen van 1 tot 1,5 procent. Naar verwachting komt de maaltijdbezorger in het midden van deze bandbreedte uit. Dat zou 350 miljoen euro zijn, vrijwel in lijn met de 352 miljoen euro waarop de analistenconsensus rekent. Dit verlies zal in 2022 vermoedelijk verbeteren naar 230 miljoen euro, merkte ING op.

Just Eat herhaalde in januari ook voor 2022 te rekenen op een 15 procent stijging van de brutotransactiewaarde en een aangepaste EBITDA-marge van 0,6 tot 0,8 procent negatief. De analistenconsensus rekent op een verlies van 200 miljoen euro.

In de komende vijf jaar denkt de maaltijdbezorger circa 30 miljard euro aan brutotransactiewaarde te kunnen toevoegen en op lange termijn zal de marge meer dan 5 procent bedragen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.