Nederland - 22 maart 2021 - Munten

Turkse lira krijgt nieuwe klap

door SVEN VAN GASSE

De Turkse lira kende op maandag een forse daling nadat president Recep Tayyip Erdogan het hoofd van de centrale bank heeft ontslagen, de derde in twee jaar tijd die ontslagen wordt. Dit veroorzaakte een schokgolf in de beleggersgemeenschap van het land.

De munt kelderde met meer dan 16% ten opzichte van de dollar in de vroege Aziatische handel. Enkele ure later werd het verlies gedeeltelijk goedgemaakt. De lira noteert echter nog steeds aan een verlies van zo’n 10% ten opzichte van de dollar.

Naci Agbal, die zaterdag door Erdogan werd ontslagen, stond minder dan 5 maanden aan het hoofd van de centrale bank van Turkije. In die periode heeft hij het belangrijkste rentetarief met ongeveer 450 basispunten verhoogd tot 19%. Dit was volgens de overgrote meerderheid van economen noodzakelijk om de hoge inflatie in Turkije te beteugelen en stabiliteit te brengen in de koers van de lira.

Timothy Ash, strateeg bij Bluebay Asset Management, wond er in een mail aan zijn cliënten geen doekjes om:

Dit is een idiote beslissing van Erdogan.

Inflatie zal nog hoger worden

Het verhaal van de dalende lira is echter niet nieuw. Economen zijn al lang op hun hoede voor wat velen beschrijven als Erdogans dwangmaatregelen tegen de centrale bank om de rentetarieven lager te houden. Dit schrikt beleggers af over het gebrek aan autonomie van de bank op het gebied van monetair beleid.

Dit samen met andere factoren zoals de dalende deviezenreserves en hoge schuldniveaus, heeft de munt jarenlang doen dalen. Eind 2017 kocht één dollar 3,5 lira. Vandaag kan diezelfde dollar er bijna 8 kopen.

Erdogans wens om de rente laag te houden, komt voort uit zijn opvatting dat de rente de inflatie veroorzaakt. De overgrote meerderheid van de economen stelt echter dat het precies andersom is. Turkije heeft daarom dingend behoefte aan een strakker monetair beleid om de huidige inflatie van 15% te beteugelen en de munt te ondersteunen.

Sahap Kavcioglu, de vervanger van Agbal, is naar verluidt inschikkelijker voor de eisen van Erdogan. Hij heeft in verschillende krantencolumns geschreven dat hogere rentetarieven de problemen van Turkije niet zullen oplossen. Hierdoor is de verwachting dat de inflatie nog hoger zal oplopen.

Erik Meyersson, econoom bij Handelsbanken Macro Research, besluit:

Het zal voor de Turkse autoriteiten niet makkelijk worden om een nieuwe financiële crisis af te wenden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.