Nederland - 23 december 2021 - Aandelen

Top 20 bedrijven spenderen miljarden om hun aandeel te ‘boosten’

door STIJN

De grootste bedrijven ter wereld maken gebruik van hun grote cashposities om hun aandelen te ‘pumpen’ voor het jaareinde. Ongeveer 53,8 procent van de ‘buybacks’ tijdens het derde kwartaal kwam van de top 20 bedrijven, aldus gegevens van S&P Dow Jones Indices senior analist Howard Silverblatt. Denk dan aan bedrijven zoals Apple, Alphabet, Meta en Microsoft.

Er wordt ‘gepumpt’ op de aandelenmarkten, dat is uiteraard niets nieuws. En dat bedrijven hun eigen aandelen inslaan, dat is ook geen wereldschokkend nieuws. Maar uit gegevens van senior analist Howard Silverblatt blijkt dat er tijdens het derde kwartaal best agressief werd ingekocht. De top 20 bedrijven ter wereld hebben voor aardig wat geld eigen aandelen ingeslaan.

53,8 procent van de ‘buybacks’ tijdens het derde kwartaal kwam van bedrijven zoals Apple, Meta, Alphabet, Oracle, Microsoft en nog 15 andere van ’s werelds grootste bedrijven. Deze vijf vernoemde bedrijven alleen al waren verantwoordelijk voor 66,7 miljard dollar, aldus Silverblatt.

Apple continued to be the poster child for buybacks as it again spent the most of any issue, with the Q3 2021 expenditure ranked eighth highest in S&P history.

Buybacks

De ‘buybacks’ in het derde kwartaal van S&P 500-bedrijven bedroegen 234,6 miljard dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en 130,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Voor de 12 maanden eindigend in september 2021 bedroegen de terugkopen in totaal 742,2 miljard dollar, een stijging van 21,8procent  op jaarbasis.

Volgens Silverblatt zou een correctie of dip benut worden om nog meer eigen aandelen in te kopen. De recente terugval op de beurzen zou zo een koopmoment kunnen zijn voor deze bedrijven. De vraag is dan wanneer ze de trekker zullen overhalen, dit kwartaal nog of volgend kwartaal?

Bronnen: Brian Sozzi – Yahoo Finance

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.