Nederland - 16 november 2020 - Brexit

Tijd dringt voor Brexit-deal

door SVEN VAN GASSE

Diplomaten van de Europese Unie hebben Groot-Brittannië gewaarschuwd dat de tijd om tot een Brexit-deal te komen stilaan aan het opraken is. Volgens sommigen is het zelfs al te laat om een mogelijke deal te bekrachtigen.

De onderhandelaars van beide partijen ondernemen in Brussel de een laatste wanhopige poging om tot een Brexit-deal te komen. Zo zou een tumultueuze uittreding eind december mogelijk kunnen voorkomen worden.

Bijna 5 jaar na het Brexit-referendum hebben Groot-Brittannië en de Europese Unie nog steeds niet uitgewerkt hoe de handel zal verlopen nadat Groot-Brittannië de Europese Unie effectief zal verlaten op 31 december.

Groot-Brittannië riep de Europese Unie op om meer realisme te tonen als ze tot een akkoord willen komen.

Ierland, het land van de EU dat het meest is blootgesteld aan Brexit, zei dat er nog maar enkele weken of zelfs dagen over waren om tot een akkoord te komen. Sommige Europese diplomaten verklaarden dat het misschien al te laat is om een overeengekomen akkoord in werking te laten treden.

Een Europese diplomaat stelt:

De tijd dringt. Misschien is het zelfs al te laat.

Hoop

Een no-deal Brexit zou een schok veroorzaken op de financiële markten en de delicate toeleveringsketen tussen de 2 economieën ontwrichten. De economische klap die beiden kregen van de Covid-19 pandemie zal hierdoor nog verergerd worden.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei dat het nog twee weken zou kunnen duren voordat er een akkoord bereikt wordt.

Bij hem is het glas echter nog steeds halfvol. Coveney denkt dat de kans groter is dat er uiteindelijk toch een deal gesloten zal worden. Hij verklaart dat de belangen voor alle partijen te hoog en te belangrijk zijn om zonder deal verder te gaan.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.