Nederland - 7 februari 2022 - Beursbrink

Terwijl crypto en aandelen kelderen, blijft goud stabiel

door STIJN

Er zijn niet veel ‘assets’ die geen hinder ondervinden van de verhoogde volatiliteit op de markten. Terwijl aandelen, fondsen en cryptomunten aan het dalen zijn, weet goud zich kranig te houden. De prijs voor een ounce goud is al een jaar zo goed als stabiel gebleven, namelijk rond de 1.800 dollar. De afgelopen maanden vertonen zelfs een opwaartse trend.

Het gaat hard op de markten, zowel voor aandelen als crypto. Een aantal factoren wegen zwaar door waardoor beleggers en investeerders liever geen risicovolle ‘assets’ in portefeuille willen hebben. Goud, maar ook zilver, zijn het alternatief zo blijkt. Nu ja, het is niet dat de goudprijs fors is gestegen. Het is eerder dat het gele edelmetaal geen last heeft van de volatiliteit.

Zelfs ondanks dat de Amerikaanse 10-jaarsrente en Amerikaanse dollar zijn gestegen, wist goud stabiel te blijven. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op 1.820 dollar per troy ounce, ongeveer de prijs zoals exact een jaar geleden. Volgens de strategen van Bank of America blijven beleggers en investeerders toch vasthouden aan de ‘veilige haven’.

There are significant dislocations buried beneath headline inflation, interest rates and currency moves, raising the appeal of holding the yellow metal in a portfolio and supporting our $1,925/oz average gold price forecast for 2022.

Hedge

Volgens zakenbank UBS zijn er veel fondsbeheerders die inzetten op goud als hedge tegen de huidige economische situatie. Vooral als anticipatie dat de Federal Reserve achter de feiten zal blijven aanlopen inzake de inflatie. Ze verwachten ook dat, hoe hoger de volatiliteit op de markten, hoe nerveuzer beleggers worden en hoe meer men naar goud zal verschuiven.

The yellow metal’s resilience is broadly in line with our estimate generated by our fair-value model — currently it indicates a value of around USD 1,750/oz, which is a modest USD 50/oz discount to spot.

Maar UBS verwacht toch dat goud zal gaan dalen naar 1.650 – 1.700 dollar tijdens de tweede helft van het jaar. De strategen van UBS denken dat beleggers en investeerders opnieuw op zoek zullen gaan naar rendement, en dus ook risico. De aanleiding naar deze zoektocht zou te maken hebben met het verschuiven van omikron en COVID-19 naar de achtergrond.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Hamiltonleen – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.