Nederland - 14 maart 2022 - Aandelen

Tencent keldert na mogelijke recordboete

door SVEN VAN GASSE

Het aandeel van Tencent daalde op maandag in Hongkong met bijna 10%. De daling werd getriggerd doordat de Wall Street Journal meldde dat de Chinese techgigant een recordboete kan krijgen voor het overtreden van anti-witwasregels.

Volgens de WSJ maakte WeChat Pay, de mobiele betaaldienst van Tencent, het mogelijk geld over te maken voor illegale doeleinden zoals gokken. Hiernaast voldeed Tencent ook niet aan de regels voor het controleren van de identiteit van handelaren en personen en van de bron van hun fondsen.

De aandelen van het techbedrijf daalden bijna 10% om te sluiten op 331 Hongkong dollar. Sinds de recordhoogte van 766 Hongkong dollar in januari 2021 heeft het aandeel van Tencent ongeveer 56% van hun waarde verloren. Hierdoor ging er meer dan $500 miljard aan beurswaarde in rook op.

Verhoogde regelgeving

Het rapport van WSJ komt na meer dan een jaar van een strenger wordende regelgeving door Peking voor de technologiesector van het land. Peking tracht de macht van deze bedrijven te beteugelen en een aantal van de vermeende slechte gedragingen van de grootste technologiebedrijven uit te roeien.

De toezichthouders hebben zich vooral gericht op niet-bancaire financiële spelers zoals Tencent en het aan Alibaba gelieerde Ant Group. Deze bedrijven bieden financiële diensten aan, maar van oudsher zonder de strenge regelgeving waarmee banken te maken hebben. China wil daar nu verandering in brengen.

Tencent slaagde er nu toe in om aan de grote regelgevende klap te ontsnappen in tegenstelling tot Alibaba en Meituan die beide zijn getroffen door antitrustboetes. Hier komt nu dus verandering in. De potentiële boete zou volgens de WSJ ten minste honderden miljoenen yuan kunnen bedragen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.