Nederland - 9 juli 2019 - Chemie

Tegenvaller bij BASF kan voorbode zijn

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) BASF gaf maandag al de derde waarschuwing van Europese chemiebedrijven voor het begin van het kwartaalcijferseizoen, wat een voorbode kan zijn van meer slecht nieuws. Dat stelden analisten van UBS dinsdag in een rapport.

Eerder waarschuwden Elkem en Fuchs al voor tegenvallende resultaten.

De analisten maken zich met name zorgen over het cyclische deel van de sector. UBS ziet vooral implicaties voor Covestro maar herhaalt ook zijn verkoopadviezen voor twee bedrijven die gevoeliger zijn voor de auto-industrie, namelijk EMS Chemie en Johnson Matthey.

BASF voorziet een EBIT-resultaat in het tweede kwartaal rond 1,0 miljard euro, bijna een derde minder dan de analistenconsensus van 1,47 miljard euro. Voor 2019 rekent de chemiereus op een mogelijk 30 procent lager resultaat, in plaats van een lichte toename. Analisten gingen uit van een EBIT-daling van 6 procent.

Dat is dus veel slechter dan de 1,2 miljard euro voor het kwartaal van de somberste analist. UBS denkt dat analisten hun EBIT-verwachting met gemiddeld meer dan 20 procent kunnen verlagen en hun raming voor de winst per aandeel in 2019 zelfs met 35 procent. Dat roept twijfel op over de houdbaarheid van het dividend, waarschuwt de zakenbank.

De problemen zitten, zoals verwacht,vooral bij Materials en Chemicals, waar UBS een lange periode van overaanbod blijft verwachten. Een zilveren randje van de tegenvaller is mogelijk dat het kostenbesparingsprogramma van 2 miljard meer nadruk krijgt, wat volgend jaar kan leiden tot winstherstel.

UBS heeft een neutraal advies op BASF en een koersdoel van 64,00 euro. Het aandeel BASF noteerde dinsdag 5,6 procent lager op 59,04 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.