Nederland - 29 september 2021 - Olie

“Te dure olieprijs zal zorgen voor een vernietiging van de vraag”

door SVEN VAN GASSE

Het huidige beeld van de energiemarkt ziet er goed uit voor oliestieren. Met de winter in het vooruitzicht en een tekort aan gas in Europa blijft het plaatje veelbelovend. Sommige experts waarschuwen echter dat een te hoge prijs zou kunnen zorgen voor een vernietiging van de vraag.

De internationale benchmark Brent crude passeerde dinsdag de langverwachte grens van $80 per vat. West Texas Intermediate, Amerikaanse olie, werd rond dezelfde tijd verhandeld tegen bijna $75 per vat.

In juni verklaarde zakenbank Morgan Stanley in een note aan beleggers dat de olieprijzen op weg waren naar het niveau waar vraagvernietiging zijn intrede doet. De bank schatte dit niveau op $80 per vat. Deze week bevestigde Morgan Stanley dat dit nog steeds de visie van de bank was.

China en India

De Wereldbank zei dinsdag dat de deltavariant de economische groei in Oost-Azie vertraagt en dat de groeiprognoses voor de meeste landen in de regio naar beneden zijn bijgesteld. Hiernaast wordt China geconfronteerd met een potentiële vertraging door de Evergrande-crisis en een groeiend stroomtekort.

Volgens Stephen Brennock, senior analist bij PVM Oil Associates, werpen de economische problemen van China een donkere schaduw op de vraagzijde van olie en daarmee op de prijsvooruitzichten. Hiernaast zorgen de reeds hogere energieprijzen voor een bezorgdheid over de inflatie, wat wederom een aanzienlijke bedreiging voor de vraag vormt.

China en India, enkele van ’s werelds grootste olie-importeurs, zijn deze maand begonnen met de verkoop van olie uit hun strategische reserves. Dit is een nooit eerder vertoonde poging om de prijzen van ruwe olie te doen dalen omdat de energieprijzen in de hele regio de pan uitrezen. Hoewel deze actie geen groot succes was, hebben de landen toch een behoorlijk signaal afgegeven.

Brennock stelt:

Een te hoge olieprijs zal Peking en New Delhi ervan weerhouden om meer olie in te voeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.