VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 24 september 2019 - Aandelen

Supermarktketens maken zich op voor slag in de Benelux

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN) Degroof Petercam heeft dinsdag het advies voor de Belgische supermarktketen Colruyt verhoogd van Houden naar Kopen met een koersdoel van 56,00 euro per aandeel. Dit blijkt uit een rapport van analist Fernand de Boer waarin hij beschrijft hoe de sector zich opmaakt voor de strijd in de Benelux.

De analist had onlangs een ontmoeting met de CFO van de niet beursgenoteerde Nederlandse supermarktketen Jumbo, waarbij ondermeer de intrede in België aan bod kwam.

Jumbo wil nog dit jaar met zijn strategie van lage prijzen in combinatie met een breed assortiment en goede service aan de slag in België. Op het vlak van prijzen wil Jumbo op hetzelfde niveau zitten als Colruyt, aldus De Boer.

De analist verwacht dan ook dat de intrede van Jumbo vooral zwakke spelers zoals Carrefour pijn zal doen en dat ook Colruyt margedruk zal ervaren in de komende jaren, terwijl winstgroei de komende jaren er niet in lijkt te zitten volgens de analist. Stabiele winsten is het beste waar Colruyt op kan hopen, denkt De Boer.

Ahold Delhaize zal ook last ondervinden van de Belgische ambities van Jumbo, maar relatief beperkt. België draagt ook maar 5 procent bij aan de onderliggende EBIT van Ahold Delhaize, onderstreepte de analist.

De dalende winstvooruitzichten zijn echter de rode draad in het rapport van de analist. De vooruitzichten mogen er dan niet denderend uitzien, de analist wijst erop dat dit Colruyt zal dwingen om andere wegen te verkennen om winstgroei te realiseren.

Zo wijst De Boer op de sterke balans van de supermarktketen, waardoor een omvangrijk aandeleninkoopprogramma een optie is om de winst per aandeel een boost te geven.

De analist waarschuwt wel dat dit niet de beste oplossing is, omdat dit geen effect zal hebben op de operationele uitdagingen waar Colruyt mee te maken zal hebben.

Colruyt zou daarom volgens de analist beter werken aan acquisities. De Boer benadrukt erop dat met de financiële slagkracht die het concern heeft, de supermarktketen de Nederlandse markt zou kunnen betreden. Een marktaandeel van 20 procent acht de analist haalbaar met de oorlogskas van 2 miljard euro die Colruyt ter beschikking heeft.

Deze stap zou de omzet doen stijgen met 70 procent en de winst per aandeel met meer dan 20 procent, berekende de analist.

Het aandeel Colruyt stijgt dinsdagochtend 0,4 procent naar 48,46 euro per aandeel. Ahold Delhaize wint 0,4 procent op 22,60 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.