Nederland - 17 september 2021 - Beursbrink
door STIJN

Staalprijs stijgt fors door China

Er speelt een bizarre contradictie op de globale metaalmarkt. De prijzen voor staal rijzen de pan uit terwijl die van ijzererts aan het dalen zijn. De prijs van een stalen rol van één ton is gestegen van 615 dollar in september naar 1.923 dollar. Dat heeft te maken met een stijgende vraag naar het metaal en het terugschroeven van de Chinese productie.

Ijzererts, een belangrijk onderdeel voor de productie van staal, is minder gegeerd waardoor de prijzen aan het dalen zijn, namelijk 40 procent t.o.v. juli. Staal zelf is dan weer meer gegeerd, de vraag is fors aan het stijgen waardoor ook de prijzen fors zijn gestegen. Voor een ton staal betaalde men in september 615 dollar, momenteel staat de prijs hiervoor op 1.923 dollar.

Er zijn een aantal factoren die deze evolutie in de hand werken. Enerzijds zijn er nog altijd de importheffingen die in het leven zijn geroepen door voormalig Amerikaans president Donald Trump. Anderzijds is er een ‘pent-up demand’ voor staal gezien het herstel van de wereldeconomie. Maar een zeer bepalende factor is het terugschroeven van de Chinese staalproductie.

Staalproductie

Chinese staalproducenten zijn verantwoordelijke voor 57 procent van de wereldwijde staalproductie. Vermits China van plan is om hun CO2-uitstoot drastisch terug te dringen de komende jaren, is het noodzakelijk om de meest vervuilende industrieën en sectoren in te perken. Steve Xi, consultant bij Wood Mackenzie, verwacht dat China hier grote stappen in zal nemen.

We expect China’s crude steel production will fall over the long term. As a heavy-polluting industry, the steel industry will remain a key sector in China’s environmental protection work in the next few years.

Deze ‘steel squeeze’ wordt nu al bestempeld als problematisch door bv. de auto-industrie. Naast het chiptekort vrezen autobouwers zoals Ford en General Motors dat ook staal zal zorgen voor productieproblemen. De Amerikaanse staalindustrie is ‘slechts’ goed voor 87,8 miljoen ton per jaar, dat is minder dan 10 procent dan de 995 miljoen ton die uit China komt.

Bronnen: Samanth Subramanian – QZ

Foto:  PxHere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.