Nederland - 5 maart 2021 - Aandelen

SPAC’s verliezen glans

door SVEN VAN GASSE

Aandelen van Special Purpose Acquisition Companies of SPAC’s zijn deze week opnieuw stevig gedaald. Maandenlang waren deze de lieveling van Wall Street maar nu vrezen beleggers dat de waarderingen te hoog zijn opgelopen.

De Defiance Next Gen SPACD Derived ETF, een exchange traded fund dat SPAC’s volgt, daalde op vrijdag met meer dan 6%. De ETF is op weg om haar grootste wekelijkse verlies neer te zetten sinds de lancering in oktober.

Een SPAC is een lege vennootschap die bij een beursintroductie geld ophaalt om te fuseren met een niet-beursgenoteerd bedrijf dat als gevolg daarvan beursgenoteerd wordt. Voor de onderneming die met een SPAC fuseert, is het een snellere weg naar een beursnotering dan de normale procedure.

SPAC’s hebben vorig jaar enorm aan populariteit gewonnen bij particuliere beleggers, maar ook bij grote fondsen op Wall Street. Ze hopen mee te liften op het succes van prominente investeerders die de SPAC’s hebben opgericht, zoals Bill Ackman en Chamath Palihapitiya.

Sell-off

De aanleiding voor de recente sell-off lijkt de aankondiging vorige maand van de langverwachte fusie tussen Churchill Capital IV Corp met de producent van elektrische voertuigen Lucid Motors.

Het aandeel was in afwachting van de deal met meer dan 500% gestegen. Na de aankondiging was er een daling met meer dan 40% omdat beleggers sceptischer werden over de vooruitzichten van Lucid Motors, dat zijn eerste wagen nog moet verkopen.

Sindsdien is de bezorgdheid over de tornhoge waarderingen overgewaaid naar andere populaire namen die via SPAC’s naar de beurs zijn gekomen zoals DraftKings en QuantumScape.

QuantumScape, dat naar eigen zeggen pas in 2027 operationele winst zal boeken, bereikte in december een marktkapitalisatie van $45 miljard. Sindsdien heeft het bedrijf echter meer dan 70% van zijn marktwaarde verloren.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.