Nederland - 12 juni 2020

Slechtste beursdag sinds 16 maart

door SVEN VAN GASSE

De spectaculaire rally van de beurzen van de afgelopen weken is even tot stilstand gekomen. De Dow Jones daalde, op 11 juni, met bijna 7% en zelfs de populaire NASDAQ Composite tuimelde 5,3% lager. De slechtste beursdag sinds 16 maart was hierdoor een feit. Volgens een CNN-artikel is een gezonde dosis realiteit, die de markten is binnengedrongen, de grootste oorzaak van deze daling.

De scherpe daling werd gedreven door de angst voor een heropleving van Covid-19, dat de wereldwijde economie de vernieling heeft ingestuurd. Verschillende Amerikaanse staten, die weken geleden heropend werden, melden nu een stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Wall Street is niet voorbereid op een mogelijke tweede golf van de pandemie. Het zou het optimisme, dat de afgelopen weken op de beurzen heerste, volledig ondermijnen.

“De rally op de beurzen was gewoon iets te veel van het goede”, aldus David Kelly, strateeg bij JP Morgan Funds. “We zitten nog steeds in een zeer diepe recessie. Er heerst ook nog enorm veel onzekerheid over het virus maar ook over de aangekondigde stimuleringsmaatregelen en de politiek,” vervolgt Kelly.

Als je echter naar de markten kijkt, zou je dit niet merken. Ondanks al de sombere economische vooruitzichten hebben de beurzen een ongeziene rally achter de rug. De S&P 500 en de NASDAQ Composite stegen respectievelijk met 44% en 46% sinds de dieptepunten in maart. Deze rally werd uiteraard versterkt door de ongeziene financiële stimulans van de Federal Reserve.

Het verrassend sterke Amerikaanse banenrapport van mei, wekte de hoop van een snel economisch herstel. Ondanks dat deze cijfers inderdaad hoopgevend zijn, mag niet vergeten worden dat de werkloosheidcijfers nog altijd zeer hoog zijn.

De scherpe daling van donderdag zal niet per se het einde van de stijgende markten betekenen. Op het moment van schrijven noteren de S&P 500 en de NASDAQ Composite weer in het groen.

Business as usual?

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments