Oliegigant Shell heeft donderdag voorbeurs de resultaten van 2021 gepubliceerd. De Britse olieproducent wist vorig jaar 19,29 miljard dollar winst te draaien, wat een zeer sterke stijging is ten opzichte van de 4,85 miljard dollar in 2020. Ze overtreffen daarmee ook de voorspellingen van analisten. De hogere olieprijzen zijn duidelijk zeer gunstig voor Shell.
Het jaar 2021 was een bijzonder sterk jaar voor Shell. De oliegigant deed het een pak beter dan in 2020 en overtrof ook nog eens de verwachtingen van analisten. De winst bedroeg namelijk 19,29 miljard dollar, dat is aardig wat meer dan de 4,85 miljard dollar in 2020 en een ‘beetje’ meer dan de analistenvoorspelling van 17,8 miljard dollar. Shell CEO Ben van Beurden is enthousiast.
Vooral het vierde kwartaal van vorig jaar was een knaller met een winst van 6,4 miljard dollar. Van Beurden zei dat Shell veel vooruitgang heeft geboekt de afgelopen 12 maanden op vlak van bedrijfsmodel, wat hen in staat zal stellen om sneller en efficiënter te werk te gaan.
We delivered very strong financial performance in 2021, and our financial strength and discipline underpin the transformation of our company.
Het bedrijf gaat ook eigen aandelen inkopen ter waarde van 8,5 miljard dollar in de eerste helft van dit jaar. Ook het dividend zou verhoogd gaan worden met 4 procent naar 0,25 dollar per aandeel. De nettoschuld wist men te reduceren van 75,6 miljard dollar naar 52,6 miljard dollar.
De goede resultaten zijn te danken aan het herstel van de wereldeconomie, de sterke vraag naar olie en de stijgende olieprijzen. Het contrast met het ‘horrorjaar’ 2020 kon niet groter zijn. Het aandeel van Shell noteert al 20 procent hoger ten opzichte van begin dit jaar en meer dan 100 procent ten opzichte van hun dieptepunt tijdens de coronapandemie eind 2020.
Aandeelhouders van Shell stemden op 10 december met een grote meerderheid om de aandelenstructuur te vereenvoudigen en de fiscale vestigingsplaats vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Shell liet ook officieel ‘Royal Dutch’ van zijn naam vallen.
Bronnen: Sam Meredith – CNBC
Foto: Raysonho – Wikimedia – CC0 1.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.