Nederland - 20 december 2017 - Politiek
door REDACTIE BEURSBRINK

Separatisten op koers om Catalaanse verkiezingen te winnen

(ABM FN-Dow Jones) De Catalaanse separatisten zullen er in de aanstaande verkiezingen met de winst vandoor gaan, maar verliezen mogelijk wel hun absolute meerderheid. Dit verwachten economen van Rabobank woensdag in aanloop naar de verkiezingen voor een nieuwe Catalaans parlement op donderdag.

Morgen trekken de Catalanen naar de stembus. Het was de Spaanse regering zelf die deze verkiezingen versneld heeft uitgeschreven, nadat het artikel 155 van de Spaanse Grondwet activeerde. Via dat beruchte mechanisme nam Madrid het Catalaans zelfbestuur over en ontbond het tevens het Catalaanse Parlement.

Rabobank stelde dat de separatisten weinig tijd hebben gehad om zich te reorganiseren, hetgeen ze stemmen kan kosten. Het blijft volgens de bank de vraag of de separatisten donderdag hun absolute meerderheid verliezen. Peilingen wijzen op 67 of 68 zetels, waarbij er 68 nodig zijn om over een absolute meerderheid te beschikken. Bij de vorige verkiezingen zaten de separatisten op 72 zetels.

Economen van Rabobank achten een door de separatisten geleide overheid dan ook als de meest voor de hand liggende optie.

“Het zal extreem moeilijk zijn om een oplossing te vinden voor de huidige institutionele crisis, die voor beide kanten acceptabel is”, aldus de bank. “Aan het einde van de dag geloven we echter nog steeds dat Catalonië onderdeel zal blijven van Spanje met meer (fiscale) autonomie.

De spanningen zullen evenwel niet meer zover oplopen als in oktober, al kan het wel nog jaren duren voordat de situatie is genormaliseerd, aldus de economen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.