Nederland - 27 september 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

’s Werelds snelst groeiende economie kan ‘explosief’ met 100% groeien

Het kleine Zuid-Amerikaanse land Guyana staat momenteel in de schijnwerpers als de snelst groeiende economie ter wereld. Met een verwachte groei van maar liefst 38% dit jaar en een indrukwekkende 62.3% in 2022, volgens recente rapporten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), lijkt Guyana zijn economie op explosieve wijze te laten groeien.

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Olie als drijvende kracht

De opkomst wordt voornamelijk aangedreven door de lucratieve olieproductie en exportsector. Guyana heeft enorme olievoorraden ontdekt in de Stabroek Block, een offshore olieveld ter grootte van 6.6 miljoen acres langs de Atlantische kust.

ExxonMobil, dat het consortium leidt, schat dat er maar liefst 11 miljard vaten olie te winnen zijn in dit gebied. Deze voorspellingen beloven enorme winsten voor investeerders die betrokken zijn bij de oliesector.

BMI, een onderdeel van Fitch Solutions, voorspelt dat de olieproductie in Guyana zal stijgen van ongeveer 390.000 vaten per dag dit jaar naar meer dan één miljoen vaten per dag tegen 2027.

Guyana’s risico’s

Toch gaat deze groei niet zonder risico’s. Andrew Trahan, het hoofd van Latijns-Amerikaanse landenrisico’s bij BMI, waarschuwt dat Guyana’s succes sterk afhankelijk zal zijn van politieke stabiliteit en gunstige olieprijzen.

Hij voorspelt een alarmerende groei van 115% in het bruto binnenlands product (GDP) in de komende vijf jaar, maar benadrukt tegelijkertijd dat de volatiliteit van de olieprijzen en politieke instabiliteit potentiële obstakels kunnen zijn.

Valerie Marcel, een deskundige van Chatham House, benadrukt het belang van diversificatie van de economie om Guyana’s afhankelijkheid van olie-inkomsten te verminderen. Ze gaf het volgende aan:

“In de loop der tijd zullen de olieprijzen behoorlijk volatiel worden en uiteindelijk laag blijven. Daarom is het buitengewoon belangrijk voor Guyana om zijn economie te diversifiëren.”

Desondanks zijn de vooruitzichten voor Guyana positief. Het land heeft naast de oliesector geïnvesteerd in transport, huisvesting en menselijk kapitaal, en sectoren zoals landbouw, mijnbouw en steengroeven doen het goed.

— Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.