Nederland - 25 januari 2022 - Energie

Russische invasie zal nog meer angst op de markt brengen

door SVEN VAN GASSE

De onzekerheid over de plannen van de Federal Reserve heeft Wall Street zojuist naar de slechtste week sinds het begin van de pandemie gevoerd. Dit is echter niet de enige reden waarom beleggers nerveus zijn.

Beleggers beginnen de situatie in Oekraïne op de voet te volgen. De vrees groeit dat de Russische president Vladimir Poetin, die duizenden troepen aan de grens van het land heeft verzameld, een invasie zou kunnen lanceren.

Volgens Michael Hewson, analist bij CMC Markets, is het risico op een invasie de afgelopen dagen groter geworden. Volgens Hewson was het kantelpunt het nieuws dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een deel van het personeel van hun ambassades aan het terugtrekken zijn.

Hewson stelt:

We mogen het risico op een invasie zeker niet onderschatten.

Energieprijzen

De koers van de Federal Reserve blijft op dit nog steeds de belangrijkste bron van ongerustheid. Wall Street vreest echter dat een escalatie in Oekraïne de energietoevoer naar Europa kan verstoren. Hierdoor zouden de reeds hoge energieprijzen in de regio de hoogte in kunnen schieten.

Hewson verklaarde dat de olieprijzen in dat geval snel naar $100 per vat zouden kunnen schieten. Olie wordt op dit moment wereldwijd verhandeld rond de $88 per vat, dichtbij het hoogste niveau in 7 jaar.

Ook de aardgasprijzen zouden zwaar onder druk komen te staan. Indien de spanningen tussen de 2 landen escaleren, zou dit er waarschijnlijk toe leiden dat de markt opnieuw een aanzienlijke risicopremie toevoegt aan de Europese gasprijzen.

Een schok op de energiemarkten zou de economie van de regio schaden, nu deze zich aan het herstellen is van de pandemie.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.