Nederland - 19 juli 2021 - Aandelen

Robinhood mikt op waardering van $35 miljard bij IPO

door SVEN VAN GASSE

De immens populaire maar controversiële trading app Robinhood maakte bekend dat het van plan is om $2,3 miljard op te halen bij  haar beursgang. Hiermee zou het bedrijf binnenkort $35 miljard kunnen waard zijn.

Robinhood zal een notering krijgen op de Nasdaq onder tickersymbool “Hood”. Het bedrijf zal haar aandelen aanbieden in een prijsvork van $38 tot $42 per stuk.

Dit zou zich vertalen naar een marktwaardering van tussen de $27 miljard en $35 miljard, ervan uitgaande dat de underwriters van Robinhood hun volledige optie om aandelen te kopen uitoefenen. Hierdoor zou Robinhood waardevoller zijn dan ongeveer tweederde van de S&P 500.

Ondanks een reeks controverses zal de IPO waarschijnlijk een groot succes worden. Het bedrijf groeit enorm snel doordat retailbeleggers zich op de hausse op de aandelenmarkten storten. De inkomsten van Robinhood stegen vorig jaar met 245% tot $959 miljoen, waardoor het bedrijf een kleine winst kon noteren.

Oprichters blijven aan de macht

Robinhood zal 52,4 miljoen aandelen verkopen bij de beursgang. Oprichters Vlad Tenev en Baiju Bhatt zullen ook nog eens 2,6 miljoen aandelen verkopen.

Na de IPO zullen alle klasse B-aandelen in handen zijn van Tenev en Bhatt. Tenev die tevens CEO is, zal ongeveer 7,6% van de uitstaande aandelen bezitten alsook 26,2% van de stemrechten. Bhatt zal een economisch belang van 7,9% en 39% van de stemrechten bezitten.

De beide oprichters zullen dus de controle over hun bedrijf volledig behouden.

De IPO komt ondanks een golf van juridische en public relations problemen voor Robinhood. Het bedrijfsmodel van het bedrijf wordt onder de loep genomen door toezichthouders na de GameStop-affaire. Critici beweren dat de afhankelijkheid van Robinhood voor orderstromen, waarbij zij geld ontvangen voor het verkopen van transactie-informatie aan flitshandelaren, vol zit met belangenconflicten.

Hiernaast heeft Robinhood onlangs een schikking getroffen met de familie van Alexander Kearns. Kearns was een 20-jarige handelaar die in 2020 door zelfmoord om het leven kwam nadat hij een negatief saldo van $730 000 op zijn Robinhood-account zag staat en ten onrechte dacht dat hij dat bedrag verschuldigd was.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.