Nederland - 30 november 2021 - Aandelen

Ray Dalio: “Ondanks de marktvolatiliteit is cash geen veilige plek”

door SVEN VAN GASSE

De markten worden de laatste dagen opgeschrikt door de nieuwe Covid-variant, die voor het eerst in Zuid-Afrika werd geïdentificeerd. Desondanks is cash volgens Ray Dalio, oprichter van het grootste hedge fund ter wereld Bridgewater Associates, niet “the place to be”.

De omicron-variant heeft de aandelenmarkten op Black Friday door elkaar geschud nadat de Wereldgezondheidsorganisatie het als een zorgwekkende variant had bestempeld. De Dow Jones daalde vrijdag met 900 punten en beleefde zijn slechtste dag sinds oktober 2020.

Op maandag herstelden de markten een gedeeltelijk maar dinsdag kleurden deze opnieuw bloedrood. De Dow Jones daalde met meer dan 600 punten en de S&P 500 liet een daling van zo’n 2% optekenen.

Door de verhoogde volatiliteit zouden beleggers kunnen beslissen om hun aandelen te verkopen en uit de markt te stappen. Volgens Ray Dalio is dit echter geen goed idee. Het is volgens Dalio veel belangrijker om in turbulente tijden een veilige, goed gebalanceerde portefeuille te hebben.

Dalio stelt:

Cash is geen veilige belegging omdat dit wordt weggevreten door de hoge inflatie.

Inflatie

De aandelenmarkt veerde snel op vanaf de bodem in maart 2020 dankzij de massale fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die de regering en de Federal Reserve doorvoerden om de economie te ondersteunen. De overvloed aan geld in het systeem zou echter bepaalde economische en politieke problemen kunnen veroorzaken volgens Dalio.

Een belangrijke graadmeter voor de inflatie is in oktober in het snelste tempo gestegen sinds het begin van de jaren 90. De prijsindex van de consumptiegoederen exclusief voedsel en energie, een maatstaf die door de beleidsmakers van de Federal Reserve op de voet wordt gevolgd, steeg in de Verenigde Staten met 4,1%.

De centrale bank worstelt met een inflatie die agressiever en hardnekkiger is dan zij aanvankelijk had verwacht. Functionarissen hebben verklaard dat zij geloven dat de inflatie op een punt is gekomen waarop zij kunnen beginnen met het geleidelijk verminderen van de stimulans die via de aankoop van obligaties wordt gegeven.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.