Nederland - 17 april 2017 - Aandelen
door RONALD H.

Het potentieel van small cap aandelen is enorm

Kleine aandelen brengen gemiddeld tot 3 keer méér op dan grote aandelen. Dit is een outperformance die je niet mag negeren. En toch zijn er nog steeds veel beleggers die deze aandelen de rug toe keren. Sinds maart 2001 steeg de MSCI Global Small Cap Index 371% inclusief dividend tegenover 107% voor de MSCI Global Large Cap Index.

Het fenomeen dat kleine aandelen beter presteren dan grote aandelen is dus niet lokaal maar globaal. Wie 16 jaar geleden $1.000 investeerde in small cap aandelen had nu, inclusief dividend en aangepast aan inflatie een bedrag van $2.903 volgens fondsenbeheerder Schroders. Met grote aandelen zou je slechts $1.438 hebben overgehouden of minder dan de helft.

Je zou dan kunnen denken dat de waardering van deze kleine aandelen wel ontzettend hoog moet zijn. Hoe hoger een koers stijgt, hoe duurder, nietwaar? Nee, in tegendeel zelfs. Kijk maar eens naar de volgende statistieken.

Kleine aandelen hebben het afgelopen decennium globaal gezien een gemiddelde koers/winstverhouding van 25,8 tegenover 16 voor grote aandelen. Dit is een premie van 61%. Deze premie wordt gerechtvaardigd door de hogere groei van deze bedrijven.

Momenteel bedraagt de premie van kleine aandelen ten opzichte van grote aandelen slechts 46% of 25% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Vooral in Europa zien we dat de premie fors is teruggevallen en nu nog geen 20% bedraagt. Ook globaal ligt de premie een stuk onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

Lees verder op Slim Beleggen …

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.