VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 10 januari 2021 - VS

Politieke instabiliteit extra risico voor dollar

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse dollar staat al een ruime tijd onder druk. Sinds maart is de munt met meer dan 12% gedaald ten opzichte van een mandje belangrijke valuta. De politieke instabiliteit die in het land heerst, zorgt voor een extra reden waarom de dollar ook in 2021 onder druk kan blijven staan.

Eind deze week bestormde een grote groep Trump-aanhangers het Capitool, wat beschouwd wordt als het hart van de democratie in de Verenigde Staten. Politieke instabiliteit heeft vaak een negatief effect op de valuta van het land. Het vertrouwen in de dollar zal hierdoor dus zeker niet versterkt worden.

De valutamarkten trokken zich voorlopig niet veel aan van de onrust van deze week. Volgens Ned Rumpeltin van TD Securities is die bemoedigend maar wilt dit niet zeggen dat ze dit zullen blijven doen.

Eurasia Group, het politiek adviesbureau, noemde een verdeelde Verenigde Staten als het grootste risico van 2021. De binnenlandse politiek samen met het wanbeleid van het land inzake de Covid-19 pandemie, zullen het voor Joe Biden moeilijk maken om de wereldwijde leidersrol van de Verenigde Staten opnieuw te bevestigen.

Ned Rumpeltin stelt:

Er is een grote waarschijnlijkheid voor een verdere verzwakking van de dollar.

3 redenen voor zwakte

Er zijn drie belangrijke redenen voor de zwakte van de Amerikaanse dollar. De belangrijkste drijfveer is het vertrouwen in het wereldwijde economische herstel. Wanneer de Verenigde Staten en de wereldeconomie beginnen te herstellen, heeft de dollar de neiging om te verzwakken omdat deze beschouwd wordt als een veilige haven.

Door de Democratic Sweep is de kans op een nieuw groot stimuleringspakket fors toegenomen. Hoewel dit een goede zaak is voor de economie van de Verenigde Staten zal dit zorgen voor een zwakkere dollar.

Tot slot zal Joe Biden naar verwachting een voorspelbaarder beleid voeren. Hierdoor zullen de markten stabieler worden waardoor de vraag naar veilige havens wederom zal afnemen.

De grote vraag is natuurlijk of de politieke instabiliteit zal uitmonden in een afnemend vertrouwen in de Amerikaanse dollar, de belangrijkste reservevaluta ter wereld, op de lange termijn. Voorlopig lijkt het risico beperkt te zijn, maar hier dient toch rekening mee gehouden te worden.

In de video van deze week gaat Raja dieper in op de gevolgen van de Democratic Sweep op de markten.

Bron: CNN
Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.