Europa - 23 november 2021 - Aandelen

Oplopende rente drukt techzware AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag stevig gedaald, onder leiding van techaandelen die behoorlijk onder druk stonden. Bij een slot van 802,24 punten daalde de AEX 1,6 procent.

Toch blijft de lange termijn stijgende trend gewoon intact, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

De obligatiemarkten beginnen ondertussen duidelijk voor te sorteren op een hogere rente, waardoor het sentiment onder vooral techbeleggers verzuurt.

“De kans dat de Fed met Powell opnieuw aan het roer de geldkraan iets sneller zal dichtdraaien werd direct ingeprijsd”, zo zag investment manager Simon Wiersma van ING. De markt prijst volgens ING nu al drie renteverhogingen van 0,25 procent in voor 2022.

Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg maandag met 8 basispunten naar 1,63 procent nadat bekend werd dat de Amerikaanse president Joe Biden Jerome Powell wil herbenoemen als voorzitter van de Federal Reserve. Dinsdagmiddag steeg de rente door naar 1,66 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1268. Olie steeg ruim 2 procent. De Verenigde Staten en een aantal andere landen, waaronder China, Japan en het Verenigd Koninkrijk, zetten hun strategische oliereserves in om de energieprijzen omlaag te krijgen en daarmee ook de hoge inflatie.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindexen uit de eurozone, het VK en de VS. In de eurozone was sprake van een onverwachte stijging in oktober, met name te danken aan een hoger dan verwachte activiteit in de dienstensector. In het VK groeide de dienstensector juist iets minder hard, wat niet voldoende gecompenseerd kon worden door de Britse industrie.

In de VS daalde de samengestelde index licht, volgens Markit, die de groeivertraging verklaarde door de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloren de halfgeleiders Besi, ASML en ASMI 4 to 6 procent.

Randstad sloot bijna 4 procent lager op 59,50 euro. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een verkoopadvies van Exane voor de uitzender, met een koersdoel van 58,00 euro.

De traditionele waarden Unilever, Royal Dutch Shell en Unibail-Rodamco-Westfield gingen aan kop in de AEX, met winsten tot iets meer dan 1 procent.

In de AMX steeg Intertrust ruim 15 procent tot 20,20 euro. Op 12 november kondigde Intertrust aan dat het exclusieve gesprekken voerde met CVC, dat 18,00 euro per aandeel over heeft voor Intertrust. Maandag nabeurs meldde het trustkantoor evenwel dat er meer kapers op de kust zijn en dat de nieuwe biedingen oplopen tot 22 euro per aandeel. “De interesse voor Intertrust is groter dan we hadden gedacht”, erkende analist Michael Roeg van Degroof Petercam, die zijn koersdoel verhoogde tot 22 euro. Ook JPMorgan verhoogde het koersdoel naar 22 euro. “Een bindend bod is nu waarschijnlijker”, aldus de Amerikaanse zakenbank.

TKH en Galapagos verloren ruim 3 tot 4 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Accsys licht na het openen van de boeken. Sowieso waren de winsten beperkt in de AScX. Accell en Heijmans lieten bijna 3 procent gaan.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend lager.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.