Europa - 23 januari 2020 - Beursbrink

Open access blijft risico voor RELX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Open access bedreigt circa 600 miljoen Britse pond omzet bij RELX. Dit stelden analisten van UBS donderdag, die het koersdoel voor het aandeel verhoogden van 17,25 naar 17,90 Britse pond met een onveranderde verkoopaanbeveling.

De aankondiging van RELX van overeenkomsten in Frankrijk, Zweden, Hongarije, Noorwegen en Nederland op het gebied van wetenschappelijke tijdschriften vermindert volgens UBS wel het risico voor de divisie Scientific, Technical en Medical.

Het gevolg is volgens analisten van de bank dat het aandeel op een topwaardering noteert gezien over de afgelopen 10 jaar.

UBS verwacht echter ook dat de overgang naar een open access-model versnelt en voorziet dat in 2023 het aantal artikelen dat achter een betaalmuur wordt gepubliceerd ten opzichte van 2019 met 20 procent is gedaald. Daarmee is dan circa 40 procent van de artikelen publiek beschikbaar.

UBS acht het waarschijnlijk dat veel wetenschappelijke instanties hun abonnementen op tijdschriften opzeggen met een groeiend open access-domein en dan met name door Amerikaanse universiteiten die zelf niet publiceren en farmaceuten.

Het aandeel RELX noteerde donderdag op een rood Damrak 0,2 procent lager op 23,72 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel