Nederland - 1 september 2022 - Beursbrink

‘Olieprijzen blijven stabiel dit jaar, maar dalen volgend jaar’

door STIJN

De olieprijzen zullen dit jaar wellicht niet meer hard gaan schommelen. Sommigen vermoeden zelfs dat de prijzen eind 2022 opnieuw zullen gaan stijgen omdat er zogezegd meer ‘bullish’ factoren zijn dan ‘bearish’ factoren. In het jaar 2023 voorspelt men dan weer een lichte daling van de olieprijzen. Maar het effect van een recessie is echter niet meegerekend.

Voor dit jaar gaat er vermoedelijk niet veel meer gebeuren op de oliemarkt. Analisten verwachten dat de prijzen ongeveer rond dit niveau zullen blijven trappelen. Sterke stijgingen of dalingen zitten er dus niet meer in. Hoewel sommigen onder hen meer ‘bullish’ signalen zien dan ‘bearish’ signalen. Een lichte stijging eind dit jaar is dus niet uitgesloten.

Voor het jaar 2023 is vrijwel iedereen het eens met elkaar, de olieprijzen gaan dan dalen. Natasha Kaneva, hoofdonderzoeker grondstoffen bij JPMorgan, voorspelt een gemiddelde prijs van 101 dollar per vat tijdens de tweede jaarhelft. Voor het jaar 2023 zou de gemiddelde prijs 98 dollar bedragen, een lichte daling dus. Maar deze voorspellingen houden geen rekening met een recessie.

While we do not believe the risk of recession is priced in yet in the oil price, that risk is growing.

Stijging?

Daniel Yergin, econoom bij S&P Global, denkt dat de olieprijzen meer beïnvloed zullen worden door de geopolitieke spanningen dan de effectieve vraag en aanbod. Het argument voor de ‘bullish case’ heeft te maken met de mogelijkheid van de OPEC+ om de olieproductie te verlagen en de winter die voor de deur staat. Met andere woorden, de vraag gaat stijgen en het aanbod mogelijks dalen.

I believe the looming winter will be the most significant driver of oil prices. Europe is already grappling with insufficient supplies, which will take a turn for the worse when the full ban on Russian oil imports come into effect.

De combinatie tussen de geopolitieke spanningen en instabiliteit en de winter gaat volgens Yergin zorgen voor een lichte stijging op de oliemarkt. Het is uiteraard moeilijk te voorspellen. Eén ding is zeker, de prijzen zullen aan de hoge kant blijven de komende kwartalen.

Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.