Nederland - 20 december 2021 - Beursbrink

Omikron verpest eindejaarsrally?

door STIJN

Het lijkt er steeds meer en meer op dat er geen eindejaarsrally op de markten zal zijn dit jaar. De omikronvariant gooit roet in het eten omdat steeds meer landen er voor kiezen om strengere coronamaatregelen te nemen. Sommige landen gaan zelfs opnieuw in harde lockdown. De groei van de wereldeconomie zal hier ongetwijfeld onder lijden.

De eindejaarsrally, een gegeven dat zo goed als elk jaar voorkomt. Echter lijkt het dit jaar niet het geval te gaan zijn. De zorgen omtrent omikron en de strengere coronamaatregelen kunnen zomaar roet in het eten gooien. Moeten beleggers er zich bij neerleggen en hopen op een eindejaarsrally volgend jaar? De situatie ziet er in ieder geval niet al te best uit.

Dat komt omwille van de beslissingen van verschillende landen. In Nederland is men opnieuw in een harde lockdown gegaan tot en met midden januari. Duitsland heeft ondertussen reisbeperkingen ingevoerd voor landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk.

Oostenrijk laat enkel gevaccineerde reizigers toe. In Ierland geldt een avondklok voor cafés, restaurants, bioscopen, etc… Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verdubbelt het aantal besmettingen met omikron om de 1,5 tot 3 dagen. Aan dit tempo zal deze variant snel wereldwijd gaan domineren. Ook in de Verenigde Staten van Amerika trekken ze aan de alarmbel.

Wereldeconomie

Indien meer landen strengere maatregelen nemen, zal dit ongetwijfeld economische gevolgen gaan hebben. Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, vreest dat de ‘boosterprikken’ op korte termijn niet zullen helpen om de verspreiding van omikron tegen te gaan. Vaccins zullen moeten worden aangepast en de productiecapaciteit verhoogd wil men een verschil maken.

Beleggers zijn bezorgd en dat is duidelijk merkbaar op de aandelenmarkten. De volatiliteit is ontzettend hard gestegen de afgelopen weken. Marktkenners verwachten niet snel verbetering op de markten, vooral omdat de Amerikaanse centrale bank van plan is te gaan ’taperen’.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Lela Maffie – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.