Nederland - 17 februari 2020 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen blijven stabiel ondanks lagere vraag

De olieprijzen blijven nagenoeg onveranderd bij de start van de handelsweek ondanks de zorgen omtrent het coronavirus en de wereldeconomie. De vraag naar olie is ongetwijfeld achteruitgegaan gezien de bedrijfsactiviteiten in China zijn gedaald, mogelijke beperkingen van grote olieproducten verhinderen dat de olieprijzen een duik nemen.

De Chinese economie wordt gegijzeld door het coronavirus, de overheid heeft maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan door grote delen van het land lam te leggen. Dat wil dus ook zeggen dat bedrijven niet aan de volle 100 procent draaien.

Dit heeft uiteraard een impact op de vraag naar olie, vooral omdat China één van de grootste afnemers is. Vooral ook door de combinatie met de handelsoorlog die ook nog altijd aanwezig is. Er is geen specifiek cijfer voor de Chinese economie, maar in Japan bijvoorbeeld wel. Tijdens het vierde kwartaal vorig jaar was er een economische krimp van 6,3 procent.

Oil remains acutely vulnerable to both excess supply and the economic coronavirus-induced slowdown in China and other parts of Asia.

Minder vraag

Het Internationale Energieagentschap (IEA) zei vorige week dat het coronavirus vermoedelijk de vraag naar olie zal doen dalen met 435.000 vaten per dag tijdens het eerste kwartaal van dit jaar t.o.v. vorig jaar. Dit zou de eerste kwartaal-daling zijn sinds de financiële crisis in 2009.

Analisten van Capital Economics zeiden dat het te vroeg is om nu al conclusies te trekken over de economische impact op lange termijn. Toch zal er veel aandacht besteed worden aan de bedrijfsresultaten en de productiecijfers van februari, vooral in Azië.

We expect the data to be weak, but if they are better-than-expected then industrial commodity prices could see further gains.

Investeerders en beleggers hopen alvast dat de OPEC+ uitgebreide maatregelen gaat nemen inzake de olieproductie. Er is sprake van nog meer productiebeperkingen om het aanbod van olie te verkleinen zodat de olieprijzen niet nog dieper kunnen gaan zakken de komende weken.

Bronnen: NY Times

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1]

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.