Nederland - 19 september 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Olieprijs stijgt naar $95 per vat

De olieprijs blijft maar stijgen en beweegt zich nu in de richting van de $95 per vat. Deze opwaartse trend wordt aangedreven door een combinatie van een groeiende wereldwijde vraag naar olie en de voortdurende productiebeperkingen die zijn opgelegd door leidende leden van OPEC+ zoals Saoedi-Arabië en Rusland. Eerder zagen we ook al 3 redenen achter stijgende olieprijs.

Olieprijs verder omhoog naar $100?

Brent, de wereldwijde benchmark voor olieprijzen, heeft in de afgelopen drie weken een indrukwekkende stijging van 11% doorgemaakt. De recente winsten zijn gepaard gegaan met een sprong in de belangrijkste tijdspreads, wat suggereert dat de markt onderbevoorraad is. Zie het koersverloop hieronder:

Deze ontwikkeling heeft de interesse van investeerders in de oliesector gewekt, en zoals Arne Lohmann Rasmussen, hoofdonderzoeker bij A/S Global Risk Management, opmerkte:

“We hebben lang betoogd dat de oliemarkt steeds krapper zou worden in de tweede helft van 2023. Die verstrakking is nu realiteit geworden, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat we de $100 per vat testen.”

Speculanten hebben hun inzet op zowel Brent-olie als de Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate in ieder geval verhoogd tot het hoogste niveau in 15 maanden.

Deze sterke stijging van de olieprijs kan wereldwijd inflatoire druk veroorzaken, juist op het moment dat centrale banken, zich afvragen of zij al voldoende hebben gedaan om de prijsstijgingen te beteugelen door middel van renteverhogingen.

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Oliemarkt voorlopig niet rustig

De stijgende olieprijs heeft geleid tot een toename van de prijzen van optimistische call-opties voor olie, wat aangeeft dat beleggers optimistischer worden over de toekomstige prijsontwikkeling van olie.

De oliemarkt staat voor een cruciale periode, waarbij de beslissingen van centrale banken van groot belang zullen zijn voor verdere ontwikkelingen.

Tegelijkertijd hebben Saoedi-Arabië en Rusland aangekondigd dat ze hun productiebeperkingen tot het einde van het jaar zullen handhaven, wat de marktsituatie verder beïnvloedt.

— Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips

Bron: Bloomberg
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.