Nederland - 3 augustus 2021 - Olie

Oliebedrijven proberen beleggers terug te lokken

door SVEN VAN GASSE

Wall Street is er niet van overtuigd dat ’s werelds grootste oliemaatschappijen hun bedrijf met succes kunnen reorganiseren nu de klimaatcrisis steeds sneller om zich heen grijpt. Het antwoord van de industrie is echter om simpelweg met geld te gooien naar beleggers.

BP verhoogde op dinsdag zijn dividend met 4% tot 5,46 cent per aandeel. Hiernaast zou het bedrijf $1,4 miljard aan aandelen terugkopen in het volgende kwartaal. De terugkoop van aandelen is interessant voor beleggers omdat de winst dan over minder aandelen verdeeld moet worden en de winst per aandeel dus stijgt.

In de afgelopen week kondigden concurrenten Chevron en Total ook plannen aan om eigen aandelen in te kopen. Shell kondigde eveneens de terugkoop van aandelen voor $2 miljard aan en verhoogde hiernaast zijn dividend.

Onzekerheid

Het verwennen van de aandeelhouders is mogelijk gemaakt door het sterke herstel van de grondstoffenprijzen, aldus Biraj Borkhataria van RBC Capital Markets. Of dit genoeg zal zijn om sceptische investeerders te overtuigen, is een andere zaak.

BP wijst op de stappen die het heeft ondernomen om zijn activiteiten groener te maken. De oliegigant heeft zijn portefeuille van zonne-energie- en offshore-windenergiebedrijven uitgebreid en tegelijkertijd een ingrijpende herstructurering onderdaan, die tot duizenden ontslagen heeft geleid.

Borkhataria verklaarde echter dat hoewel de plannen op schema liggen, het nog veel te vroeg is om te zeggen of ze zullen werken. Zelfs als BP zijn strategie kan uitvoeren, is het niet duidelijk of de olie- en gasexpertise zal worden overgedragen op de steeds drukkere wereld van hernieuwbare energiebronnen.

Het aandeel van BP is dit jaar reeds met 20% gestegen tegenover een stijging van 10% voor de FTSE 100. BP noteert echter nog steeds ver onder het niveau van maart 2020, wat wijst een op aanhoudende bezorgdheid over de oliemarkt, zelfs nu het herstel van de wereldeconomie de olieprijzen doet opveren.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.