Nederland - 9 maart 2021 - Economie

OESO verwacht sterker economisch herstel

door SVEN VAN GASSE

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar vooruitzichten voor de groei van de globale economie fors naar boven bijgesteld. Dit is zeer goed nieuws voor de wereldeconomie die nog steeds gebukt gaat onder de Covid-19 pandemie.

De OESO verklaarde dat de economische vooruitzichten de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd zijn. Zij wijzen hiervoor op de mondiale uitrol van Covid-19 vaccins en de extra stimuleringsmaatregelen die verschillende landen hebben aangekondigd.

De instelling verwacht nu dat de wereldeconomie in 2021 met 5,6 zal groeien. Hiernaast rekent de OESO op een groei van 6,5% van de Amerikaanse economie, wat 3 procentpunt beter is dan in de prognose van december. Een belangrijke factor is de extra $1,9 biljoen stimulus die president Joe Biden naar verwachting deze week zal goedkeuren.

Onzekerheid

De OESO benadrukte wel dat er nog steeds een grote mate van onzekerheid blijft bestaan en dat er tal van factoren zijn die het herstel in gevaar kunnen brengen.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over een verhoogde inflatie, die ervoor kan zorgen dat centrale banken gedwongen worden om de rente eerder dan verwacht te moeten verhogen.

De instelling zei ook dat het essentieel is dat regeringen de economie blijven steunen, zelfs nu de situatie begint te verbeteren. Ook Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft een soortgelijke waarschuwing gedaan.

Tot slot merkt de OESO op dat de vaccinatiecampagnes in de wereld niet overal even snel gaan en dat er nog steeds virusvarianten kunnen ontstaan die mogelijk resistent zijn tegen de huidige vaccins.

De OESO besluit:

Een trage uitrol van vaccins en virusmutaties die resistent zijn tegen de huidige vaccins zouden leiden tot een zwakker herstel en meer faillissementen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.