Europa - 11 mei 2020 - Beursbrink

Nettoverlies bij Aegon verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Aegon zal dinsdag naar verwachting een nettoverlies bekendmaken over het eerste kwartaal van 2020, door marktverliezen tijdens de onrustige beursmaand maart, terwijl de buffer op peil bleef dankzij een bijstelling van de berekening op basis van de marktvolatiliteit. Dat blijkt uit de consensusverwachting die de verzekeraar heeft gepubliceerd.

Normaal gesproken publiceert Aegon alleen nog halfjaarlijks, maar voor de coronacrisis maakt de verzekeraar een uitzondering.

De analisten voorzien gemiddeld een nettoverlies van 118 miljoen euro, door negatieve herwaardering van beleggingen tijdens de marktonrust rond de corona-crisis. De winstramingen lopen uiteen van 290 miljoen positief tot 649 miljoen negatief.

De onderliggende winst voor belastingen wordt door de analisten gemiddeld ingeschat op 435 miljoen euro. Hier liggen de verwachtingen veel dichter bij elkaar.

De solvabiliteit zou vrijwel stabiel zijn rond 199 procent, tegen 201 procent per eind 2019, met een kapitaalsurplus van 1,31 miljard euro in de holding, meer dan de 1,2 miljard euro van eind vorig jaar.

Een  vraag is hoe hard de lagere kredietwaardigheid van obligaties de solvabiliteit van de Amerikaanse dochter Transamerica zal raken. Aegon heeft deze risico’s zo goed mogelijk afgedekt.

Analist Albert Ploegh van ING licht toe dat Aegon per 12 maart een solvabiliteit rapporteerde van 190 procent, maar dat het uitstel van het dividend vanwege de onzekerheden rond de coronavirus-pandemie daar 3 procentpunt aan heeft toegevoegd.

Daarbij rekent ING op een sterke positieve impact van de volatility adjuster: een correctie op de solvabiliteit voor marktvolatiliteit, die na de zeer onrustige beursmaand maart de kapitaalpositie van de Nederlandse tak van de verzekeraar sterk zou verbeteren, van 190 tot 231 procent. De solvabiliteit in de VS daalde ondanks de forse verwachte papieren verliezen veel minder sterk, verwacht Ploegh, met omgerekend zo’n 10 procentpunt tot 168 procent.

Zo’n hoge solvabiliteit is erg welkom in de huidige onzekere omstandigheden, stelde de analist, want dit voorkomt dat Aegon zijn verdiencapaciteit moet verlagen om zijn buffers te beschermen.

Aegon publiceert de cijfers dinsdag voorbeurs. Het aandeel noteerde maandagmiddag 0,9 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel