Nederland - 26 april 2018 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Nederlandse markt moeilijker voor Intertrust

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Intertrust ging donderdag hard onderuit, nadat het trustkantoor teleurstellende cijfers publiceerde, met name door een slechter klimaat op de belangrijke Nederlandse markt.

Analist Konrad Zomer van ABN AMRO, die een koopadvies heeft op het aandeel, zei niet verbaasd te zijn dat het aandeel heftig reageert op het kwartaalrapport, aangezien Nederland met ongeveer een kwart van de omzet een erg belangrijke markt is voor Intertrust.

Het aandeel verloor donderdag 9 procent tot 15,62 euro.

“De marktcondities op de Nederlandse markt zijn een stuk moeilijker geworden dan vijf jaar geleden”, volgens Zomer, wijzend op de toenemende aandacht voor transparantie en helderheid bij belastingconstructies. Hierdoor zijn bepaalde mogelijkheden niet meer toegestaan voor trustkantoren.

Staatssecretaris van belastingzaken Menno Snel kreeg in februari groen licht om de grootschalige belastingontwijkingen via Nederland hard aan te pakken. Doorstroom van rente, royalty’s en dividenden naar belastingparadijzen wordt afgeroomd en belastingadviseurs en juristen worden ook ingeperkt.

In zo’n klimaat is het volgens Zomer niet vreemd dat de multinationals met een paar bv’tjes in Nederland om wat minder belasting te betalen er op dit moment niet voor kiezen om er een paar nieuwe entiteiten bij zetten. Dit leidde tot een omzetkrimp in Nederland van 0,6 procent in het eerste kwartaal, waar de analist zelf had gerekend op 5 procent groei.

Of het effect tijdelijk is, vond Zomer lastig te zeggen. De analist maakt zich wel zorgen dat het aantal door Intertrust beheerde juridische entiteiten blijft dalen. Tot nu toe kon het dat compenseren met een hogere omzet per entiteit, maar daar komt ook een einde aan, volgens de analist.

Overigens denkt ABN AMRO wel dat Intertrust soepel genoeg is om elders op zoek te gaan naar groei. Het trustkantoor ziet kansen in de Amerika’s. De Noord-Amerikaanse en Caribische jurisdicties zoals de VS en Curaçao worden daarin samengevoegd met de Kaaiman Eilanden, wat voorlopig nog veruit de grootste bron van inkomsten in deze regio blijft.

Zomer noemde het logisch dat de nieuwe CEO Miller in de VS groei ziet, omdat ze daar vandaan komt. “Er is daar genoeg aan de hand op belastinggebied”. Voorlopig zijn de Verenigde Staten nog marginaal voor de bijdrage aan de omzet dus zal dit een dalende omzet in Nederland niet kunnen goedmaken.

Vooruitblikkend zal Intertrust het in het tweede kwartaal makkelijk hebben, omdat er in het vergelijkingskwartaal van 2017 een grote omzetdip zat van 8 procent, “toen veel Nederlandse medewerkers opstapten en klanten meenamen” zei Zomer. In de tweede helft van het jaar zal het moeilijker worden om het doel te halen, vreesde de analist.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.