Europa - 3 september 2021 - Aandelen

Nederlandse economie terug naar normaler groeitempo

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie is na het loslaten van de coronarestricties sterk begonnen aan het herstel, maar zal spoedig naar een normaler groeitempo gaan. Dit verwachten economen van ABN AMRO vrijdag in een rapport.

Een flinke groei van de consumptie en de uitvoer in het tweede kwartaal van 2021 resulteerden in een groei van het bruto binnenlands product van 3,1 procent vergeleken met een krimp van 0,8 procent in het voorgaande kwartaal, zo merkte ABN AMRO op. Ten opzichte van een jaar eerder, het tweede kwartaal van 2020 en tevens het dieptepunt van de pandemie, groeide het bbp met maar liefst 10 procent.

“Waar de restricties eerder de val van activiteit bepaalden, bepaalt de afbouw ervan nu ook het herstel”, concludeerden de economen.

De stevige inhaalgroei van de consumptie en de uitvoer in het tweede kwartaal kalft wel af, zo ziet de bank, waardoor de groei in de komende kwartalen normaliseert. “Als de activiteit eenmaal is teruggeveerd naar het oorspronkelijke niveau wordt groei ook minder vanzelfsprekend.”

Risico’s liggen volgens de bank in een de verspreiding van de deltavariant, krapte op de arbeidsmarkt en aanhoudende problemen bij internationale aanvoerlijnen. ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie in 2021 met 3,9 procent op jaarbasis groeit en in 2022 met 2,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.