Europa - 2 augustus 2019 - Aandelen
door RAJA SPEET

Naspers naar de Amsterdamse beurs

— Dit artikel is geschreven door Jan Kolkman, een lezer van BeursBrink, die dit artikel heeft geschreven voor een beleggingsclub. Wij mochten dit artikel ook plaatsen op onze website. —

Door: Jan Kolkman, 28 mei 2019

De Zuid-Afrikaanse onderneming Naspers wil haar internationale activiteiten in de tweede helft van dit jaar naar de beurs in Amsterdam brengen. De onderneming is een Zuid-Afrikaans media-conglomeraat, dat voor zijn internationale activiteiten, dat wil zeggen alles buiten het thuisland Zuid-Afrika, een groter areaal aan beleggers zoekt.

De naam Naspers is afgeleid van De Nasionale Pers. Het was het moederbedrijf van de Nederlandstalige krant ‘Die Burger’. Inmiddels is de onderneming, opgericht in 1915, een heel ander concern geworden. Het is naar eigen zeggen een ‘wereldwijd consumenten-internet-concern’ geworden en ‘één van de grootste technologie-investeerders in de wereld’.

Naspers heeft een beursnotering in Johannesburg en in de Verenigde Staten op de Over-the-Counter markt. Het ticker symbol luidt NPSNY. De noteringen in Berlijn, Frankfurt en Stuttgart stellen qua beursomzet in het aandeel Naspers bijzonder weinig voor. Naspers gaat 25 procent van die nieuwe onderneming, die voorlopig NewCo wordt genoemd, naar de Amsterdamse beurs brengen. De overige 75 procent blijft in handen van de Zuid-Afrikaanse moedermaatschappij.

Te groot voor de beurs in Johannesburg

Dankzij het belang in Chinese Tencent Holdings telt het aandeel Naspers bijna voor een kwart mee in de benchmark index van de beurs in Johannesburg. Daardoor hebben veel Zuid-Afrikaanse institutionele beleggers aandelen moeten verkopen omdat hun weging in Naspers de limiet overschreed om in één aandeel te mogen beleggen.

Wat is de bedoeling van die aparte notering?

Tencent heeft op een koers van 40.86 US Dollar een beurswaarde van 390 miljard dollar. Naspers heeft een belang van 31,2 procent in Tencent. Die holding is dus 121.68 miljard dollar waard. Maar de beurswaarde van Naspers is op een koers van 42.80 US Dollar maar 92.44 miljard dollar. Dus een forse onderwaardering van 29.24 miljard dollar of 31.6 procent.

Het bedrijf bestaat voor een groot deel uit een investering in het Chinese Tencent. Dat is aantrekkelijk omdat dat belang nu tegen een discount wordt gewaardeerd. Beleggers krijgen nu een kans om ervan te profiteren als de korting eruit loopt. Maar ook de andere activiteiten van het bedrijf zijn interessant. Naspers heeft start-ups en snelle groeiers in internet gerelateerde sectoren en is ook actief in maaltijdbezorging. Zo krijg je de nodige spreiding, plus een vast anker in Tencent.

Naspers is groot en heel gediversifieerd

De Naspers Group is met zijn dochterbedrijven actief in 120 landen en er werken in totaal circa 30.000 mensen. De 65-jarige Zuid-Afrikaanse miljardair Koos Bekker is vanaf eind jaren negentig Voorzitter van het Bestuur van Naspers, in welke tijd hij de ombouw van het mediabedrijf leidde.

Die forse onderwaardering willen ze in feite verkleinen door het bij een grotere groep beleggers onder de aandacht te brengen.

Hoofdkantoren staan in Hong Kong, Kaapstad en in het Nederlandse Hoofddorp. Dat hoofdkantoor in Hoofddorp wordt verplaatst naar de Amsterdamse Zuidas.

Een meesterzet leidt tot een fenomenale boekwinst

In 2001 kocht Naspers, onder leiding van Bekker, een belang van 46,5 procent in Tencent voor een bedrag van 32 miljoen US Dollar. Het belang van Naspers in Tencent is in 2004 wat verkleind door de beurs-introductie van Tencent. De waarde van het totale Tencent valt dan te becijferen op 100 / 46,5 maal 32 miljoen = 68.8 miljoen dollar. Naspers verkocht in 2018 een belang van 2 procent voor een bedrag van 11 miljard dollar, waardoor het belang daalde van 33,3 naar 31,2 procent.

Wanneer we dan die investering in 2001 vergelijken met de verkoop van vorig jaar dan zien we Naspers een boekwinst maken van 2,1 / 46.5 maal 32 miljoen = 1.45 miljoen dollar als investering in 2001 naar 11 miljard dollar als verkoopopbrengst in 2018. Dat is een groei van totaal 7585.21 procent in 17 jaar ofwel 69.1 procent per jaar gemiddeld.

Tencent’s diversificatie

Tencent is dominant in het digitale consumentenlandschap in China. Het is eigenaar van het leidende sociaal media platform, het Weixin en WeChat ecosyteem met 1.08 miljard gebruikers  per maand in het derde kwartaal van 2018 en het is wereldleider in mobile gaming. China is de grootste games markt in de wereld met 34,4 miljard dollar als geschatte omzet en Tencent is daarin goed gepositioneerd met  ongeveer 42 procent. Het is eigenaar van heel populaire mobile en PC games als de Honor of Kings, League of Legends en Clash of Clans. Het heeft ook aandelenbelangen in uitgevers van games als Riot Games, SuperCell, Epic Games (de uitgever van Fortnite) en Activision Blizzard.

Tencent is niet alleen maar een gaming onderneming. Social advertising maakt 13.8 procent uit van de omzet, waar dat bij Google en Facebook beide meer dan 80 procent uitmaakt. Social advertising zal waarschijnlijk een groter percentage van de groeiende taart gaan uitmaken.

Grootste aandeelhouders

De twee grootste aandeelhouders van Tencent Holdings zijn Keeromstraat 30 Beperk en Naspers Beleggings Beperk. Deze grootaandeelhouders hebben samen 53 procent van het stemrecht in handen. Deze twee overleggen met elkaar en stemmen gelijkluidend op voorstellen van de directie. Naspers Beleggings Beperk is voor 49 procent in handen van Heemstede Beleggings Beperk, een 100 % dochter van Naspers.

Gouden greep

De relatief grote investering in 2001 in de Chinese startup Tencent bleek een gouden greep. Tencent is nu de eigenaar van het messaging platform WeChat en een aantal betalingsApps en Mobile Games. Terwijl Tencent verreweg Naspers meest succesvolle investering is, boeken ook andere beleggingen succes. Zo verkocht Naspers vorig jaar mei zijn 11 procents belang in het Indiase e-commerce platform Flipkart voor 1.6 miljard dollar.

Moedermaatschappij houdt meerderheidsbelang

Naspers is nu als geheel beursgenoteerd in Zuid-Afrika, op de beurs van Johannesburg. Het concern houdt zelf 75 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf NewCo met de internationale activiteiten. Slechts 25 procent gaat dus naar de beurs in Amsterdam.

Het is bedoeling dat een deel van de huidige onderwaardering op de beurs wordt weggewerkt met de nieuwe notering in Amsterdam. Sommige beleggers willen hun geld liever investeren in een in Europa genoteerd bedrijf dan in een bedrijf in Zuid-Afrika.

Naspers zal niet alleen groot zijn in de verhouding tot de omvang van de gemiddelde onderneming op de Amsterdamse beurs, waar het nummer 3 zal zijn na Royal Dutch Shell en Unilever, maar zelfs in het Europese rijtje van technische ondernemingen staat Naspers met een beurswaarde van 92.44 miljard dollar maal een valuta van 0.8935 = 82.60 miljard euro op plaats nummer TWEE na het Duitse SAP (135 miljard euro), maar vóór het Nederlandse ASML (73), het Franse Dassault Systemes (35) en het Spaanse Amadeus IT (30).

Verder heeft Naspers in maart 2019, in een andere poging de Tencent-discount te reduceren, MultiChoice – de Afrikaanse pay-TV business – verzelfstandigd en op de beurs van Johannesburg gebracht. Dit heeft een beurswaarde van 3,5 miljard dollar.

Swiggy – een 25-procents belang in de in Bangalore (India) gevestigde maaltijdbezorger. dat een van de snelst groeiende startups is in India, gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar.

Naspers heeft een 22,75 procents belang in Delivery Hero en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Naspers heeft verder onder meer belangen in:

  • Mail.ru – het winstgevende Russische platform, dat een aanbieder is van e-mail maar ook een game-platform en zoekmachine.
  • Makemytrip – een online reisorganisatie uit India.
  • OLX – vergelijkbaar met Marktplaats, dat groot is in landen als India en Brazilië.
  • Ctrip – een Chinese reisorganisatie, heeft blijkens een bericht van 26 april.
  • MakeMytrip vergroot tot 49 procent doordat Naspers een deel van zijn belang hierin verkocht.

Te groot voor de beurs van Johannesburg

Naspers wil minder afhankelijk zijn van de beurs in Johannesburg. Nu is het aandeel goed voor maar liefst 25 procent van de belangrijkste index van die beurs tegen 5 procent vijf jaar geleden. Daarmee is het te groot geworden voor veel beleggers. Als je de index van die beurs zou volgen, moet je dus 25 procent van je vermogen in Naspers steken en dat vinden beleggers te veel van het goede. Spreiding is namelijk een belangrijk motto voor beleggers.

In september 2018 kondigde Naspers plannen aan om de video businesses als een stand-alone onderneming naar de beurs in Johannesburg te brengen.

En Naspers zit te denken over een beursnotering voor zijn internet businesses in Hong Kong, Europa of New York, waar het aandeel onder de aandacht van een bredere kring van aandeelhouders kan worden gebracht.

Wanneer Bob van Dijk, de Nedrlandse CEO van Naspers, vooruit kijkt ziet hij het meeste beleggings- potentieel in maaltijdbezorging, mobile payments en classified ads.

Van Dijk zegt dat de sleutel voor Naspers’ succes ligt in de kwaliteit van het personeel, dat deels is weg gelokt bij Paypal, Mastercard, eBay, Facebook en Google.

Banden met Tencent

Naspers heeft ook voordeel van de nauwe banden die het heeft met Tencent, die een plaats op de eerste rij oplevert bij de innovatie in China. Het heeft ons duidelijk geholpen om trends te zien in andere delen van de wereld voordat anderen dit ontdekten, zegt Bob van Dijk.

Naspers zou de onbekende uitgever van kranten en operator van pay-TV services zijn gebleven, indien in 2001 niet gekozen zou zijn voor die belegging van 32 miljoen dollar in een destijds obscure Chinese web firma. Terwijl het succes van die belegging in Tencent Naspers de meest waardevolle onderneming van Afrika maakte, suggereert de beurswaarde dat beleggers geen waarde toekennen aan de andere sectoren van Naspers.

Het geheel overziende

Het geheel overziende kom ik tot de conclusie dat de beurs-introductie, die in het najaar 2019 zal plaats vinden, wel eens een uitslaande brand zou kunnen worden, vergelijkbaar met Adyen in juni vorig jaar. Adyen kwam op de beurs op een koers van 240 euro, maar de handel startte op een koers van 400 euro. En steeg door naar een all-time-high van 758,90 euro.

Het is jammer dat we als particulier niet kunnen inschrijven. Ik kan me voorstellen dat het begeleidend banken-consortium het te veel gedoe vindt om zich met die kleine postjes van particulieren bezig te moeten houden. En als de emittent, in dit geval dus Naspers, de mogelijkheid in te schrijven voor particuliere beleggers wel open zou willen houden, dit een extra fee zou kosten. Daardoor zullen we ons dus moeten richten op de beurshandel daarna.

Ik heb geen idee wat de introductie-koers van Naspers zal worden, maar wat ik wel voorzie is dat er veel belangstelling zal zijn voor deze aandelen en dat de moedermaatschappij Naspers, die een 75-procents belang in de nieuwe onderneming behoudt, na deze Initial Public Offering en wellicht ook in de aanloop daartoe, wanneer analisten en de pers de onderneming en het aandeel gaan belichten, een relatief heel mooie performance zal laten zien.

Wil je hierop inspelen, dan kun je vóór die beursgang in Amsterdam wat aandelen Naspers, de moedermaatschappij, Over-The-Counter in Amerika kopen. Al is dit ook mogelijk in Duitsland, maar daar is de beursomzet in verhouding erg klein.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.