Nederland - 6 september 2021 - Aandelen

“Naderende correctie lijkt evident”

door SVEN VAN GASSE

Zowel de S&P 500 en de Nasdaq vestigen record na record. Ondanks een heropleving van het aantal Covid-19 besmettingen in de Verenigde Staten, hebben de aandelenmarkten hun niet-aflatende rally van deze zomer probleemloos verlengd. Matt Maley, strateeg bij Miller Tabak, heeft echter een waarschuwing voor beleggers.

Maley ziet in de huidige markt waarschuwingssignalen die lijken op de rode vlaggen tijdens de pieken van 1999-2000 en 2007-2008. Tijdens de dotcom-zeepbel schoten verschillende aandelen ook de hoogte in, ongeacht de fundamentele factoren, net zoals we dit jaar te zien kregen bij AMC en GameStop.

Hiernaast neemt Maley ook de Nasdaq 100 als voorbeeld. De QQQ Nasdaq 100 ETF wordt nu verhandeld tegen een premie van 70% ten opzichte van zijn 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. Dit is ruim boven het niveau van voor de laatste paar correcties.

Hoewel hij niet zo’n grote crisis voorziet als in de jaren 2000, benadrukt Maley wel dat beleggers er goed aan doen om voorzichtig te zijn en hun strategie daarop af te stellen.

Maley stelt:

We hebben een aandelenmarkt die historisch duur geprijsd is en een markt die “overbought” is.

Katalysator

Volgens Gina Sanchez, strateeg bij Lido Advisors en CEO van Chantico Capital, moeten beleggers uitkijken naar de katalysator die de neergang zou kunnen inluiden. Zij ziet twee potentiële triggers.

De eerste katalysator die Sanchez ziet is het feit dat de verwachtingen zeer hoog zijn. De markten zijn geprijsd voor perfectie dus is er weinig tot geen ruimte voor fouten. Dit jaar kenden we een grote groei van het BBP, maar het is onduidelijk of dit volgend jaar ook nog het geval zal zijn. Hiernaast zal ook de winstgroei waarschijnlijk afzwakken omdat bedrijven te maken kregen met sterkere kwartalen uit het verleden.

De tweede katalysator is wanneer de liquiditeit begint af te nemen. Wanneer dit gebeurt verwacht Sanchez een aanzienlijke correctie. De Federal Reserve, één van de grootste bronnen van overtollige liquiditeit in de markt, heeft laten weten dat zij tegen het einde van het jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen van haar obligatie-aankoopprogramma.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.